Lebane Vesti

Potpisan ugovor za zamenu kotla u lebanskom Dečijem vrtiću vredan miliona dinara

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovore sa predstavnicima 27 jedinica lokalne samouprave za zamenu kotlarnica u javnim ustanovama i 19 jedinica lokalne samouprave za zamenu individualnih ložišta, kojima se dodeljuju sredstva u skladu sa ovogodišnjim konkursom Ministarstva.

„I ove godine ćemo, u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, sprovesti značajne projekte u mnogim gradovima i opštinama širom Srbije. Posebno bih skrenula pažnju da ćemo velike projekte raditi u gradovima koji beleže prekoračenje propisane granične vrednosti zagađujućih materija u vazduhu. Tako, na primer, u Valjevu subvencionišemo zamenu i rekonstrukciju kotlarnice u kasarni „Vojvoda Živojin Mišić“, u Nišu konverziju energenta u kotlarnici Univerziteta, u Užicu izgradnju gasne kontejnerske kotlarnice u Narodnom pozorištu. Meni je posebno drago što kotlarnice menjamo i u velikom broju škola, vrtića, domova zdravlja širom naše zemlje, što će najmlađim i najstarijim sugrađanima doneti i bolje grejanje i čistiji vazduh“, rekla je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

Kako je saopšteno na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine za Opštinu Lebane opredeljena su sredstva u iznosu od pet miliona dinara za projekat – Energetska sanacija zamena kotla toplotnom pumpom u objektu Dečijeg vrtića u Lebanu.

U cilju poboljšanja kvaliteta vazduha, MZŽS je ove godine opredelilo 220 miliona dinara za sufinansiranje zamene kotlova u javnim ustanovama i 170 miliona dinara za sufinansiranje zamene individualnih ložišta.