COVID-19 Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Zdravlje je najbitnije

Povećan broj respiratornih infekcija

Donedavna razlika u dnevnoj temperaturi, sada prelazak iz toplog u hladniji kišni period, sve te promene vremena utiču na organizam čoveka, izazivaju reakcije, naročito kod gornjih respiratornih puteva.
„Ovih dana je znatno povećan broj pacijenata sa simptomima respiratornih infekcija, ali i korona virusa. Nestabilno vreme nam donosi negativne reakcije organizma, a to nas obavezuje da povedemo računa i o načinu odevanja i svakako zaštiti od korona virusa“, kaže za Info Centar Juga,  Suzana Mitić, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslih Doma zdravlja u Leskovcu.
Ona napominje da je simptomatologija do koje dolazi kod gornjih respiratornih puteva različita.
„Nos može da procuri, dolazi do pojave kijavice, da oči suze, zatim do grebanja u grlu. Sve ovo, naročito ako se ne nosi maska. Ono što je važno, sve ovo može da imitira i sadašnju aktuelnu situaciju, da se radi o kovid infekciji i pritom da pacijent ima ili nema temperaturu“.
Obične respiratorne infekcije leče se kod izabranog lekara, međutim, u ovoj situaciji kakva je sada i od pojave korona virusa, naizgled bezazlene simptomatologije završavaju se kao kovid pozitivne.
„Nama se dešava u praksi, da samo blago curenje iz nosa ili zapušen nos sa grebanjem u grlu budu potvrdjeni antigenim testom kao pozitivni na korona virus i to pre svega kod nevakcinisanih, ali i ovih drugih“, napominje doktorka.
Doktorka Mitić podseća da je tanka linija izmedju prehlade i korona virusa, da povišena temperatura odlučuje šta je konkretno u pitanju. Takodje, da je tu još niz simptoma kovida kao što su gubitak čula ukusa i mirisa, ali i kratak dah pacijenta.
„U ovom trenutku opasnost predstavlja činjenica da dolazi hladno vreme, a sa njim i drugi virusi, ne samo korona. Virus gripa je nezaobilazan, on može biti „poklopljen“ sa korona virusom, kao prošle godine. Zatim su neminovni i drugi rino virusi. Vreme tek predstoji za virusne infekcije i zato mogu da kažem da nema opuštanja i da savetujem da se strogo poštuju preventine mere koje nikada nisu prestajale da važe“.
Preventiva svemu ovome, kao i zaštita od teških stanja  i obolevanja je vakcinacija, podseća doktorka Mitić. Ona takodje smatra, da je neophodno uzimati svakodnevno vitamine, piti čajeve, ali i obezbediti dovoljno odmora i sna organizmu.
infocentarjug.rs
Članci/video zapisi su nastali u okviru realizacije projekta „Zdravlje je najbitnije“ koje sufinansira Grad Leskovac a implementira Info Centar Juga. Stavovi izneti u člancima nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.