Kuršumlija Medveđa Vesti

Povezivanje Medvedje, Lebana i Kuršumlije

U Kuršumliji je danas održan sastanak predsednika pet opština Jablaničkog i Topličkog okruga, a u okviru inicijative „Radanski klaster“.

Kuršumlija – Kako je rekao Dragan Simić, predsednik ove asocijacije, cilj je sređivanje i asfaltiranje 30 kilometara puta kojim bi se povezale opštine Medvedja, Lebane, Kuršumlija i Prokuplje.
Asfaltnu podlogu dobio bi put od Spomen doma „Radan“ u lebanskoj opštini, preko Dobrih voda do „Begovića groba“, i dalje ka poznatoj Prolom banji. Uporedo bi, naglašava Simić bila uradjena deonica od „Begovića groba“ do Gajtanskih vrata, u dužini od 4,7 kilometara. Na ovaj način podvlači Simić, došlo bi do povezivanja turističkih destinacija Prolom i Sijarinske banje, lokaliteta Caričin grad, ali i budućeg magistralnog puta od Niša do Prištine.
Ovo bi stvorilo uslove za razvoj zdravstvenog, lovnog, rekreativnog i seminarskog turizma, i značajno doprinelo punjenju budžeta ovih opština koje su tako blizu, a opet daleko zbog loše putne infrastrukture.
Na sastanku je zaključeno da je Radan prirodno bogatstvo od izuzetnog značaja i da se računa na podršku Vlade Srbije i Puteva Srbije da se što pre krene sa realizacijom ovog dugogodišnjeg plana. Na kraju je dodato da bi deonica koja sada od Medvedje do Kuršumlije iznosi oko 150 kilometara asfaltiranjem i sredjivanjem ovog puta iznosila nešto više od 60 kilometara.