Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Povodom „Svetskog dana nauke“, u četvrtak 09. novembra u Medveđi predavanje na temu „PRIRODNO I VEŠTAČKO ZRAČENJE , ŠTETNO DEJSTVO I PREVENTIVNE MERE“

Povodom „Svetskog dana nauke“, u četvrtak 09. novembra sa početkom u 12 časova, u skupštinskoj sali opštine Medveđa biće održano predavanje na temu „PRIRODNO I VEŠTAČKO ZRAČENJE , ŠTETNO DEJSTVO I PREVENTIVNE MERE“. Organizator ovog predavanja je opština Medveđa a predavanje će održati Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog.

ŠTETNO ZRAČENjE – NEVIDLjIVI UBICA PRIRODNO I VEŠTAČKO ZRAČENjE I PREVENTIVNE MERE PROTIV ŠTETNOG DEJSTVA ZRAČENjA NA SVA ŽIVA BIĆA

Ovu tema promovisana je u Leskovcu , Nišu i u svim opštinama Južnomoravskog regiona. Na ovom predavanju biće reči o uopšteno štetnom dejstvu prirodnog (Od Sunca i iz dubine Zemlje) i veštačkog (mobilni telefoni, mikrotalasna peć…) zračenja i kako se zaštititi od istog.

Autor ovog predavanja je strukovni medicinski radioliog Ivan Milošević.

„Tema o kojoj ćemo govoriti, za javnost, je vrlo interesantna i aktuelna. Javnost ili obični ljudi, su vrlo malo upoznati sa ovakvim predavanjima, jer se teme ovakvog karaktera interpretiraju na stručnim skupovima, sa stručnom terminologijom izražavanja, koja je za običnog čoveka malo poznata ili skroz nejasna. Ovako kompleksna tema, ostaje nekada do kraja nejasna, iz razloga što se za jedno pitanje mogu naći nekoliko različitih odgovora a što može zbuniti običnog čoveka. Iz ovih razloga pokušaćemo da govorimo narodnim jezikom, svima prepoznatljivim, bez mnogo upotrebe stručne terminologije. Običan čovek je i te kako zainteresovan za ovu temu, jer štetnost od zračenja je prepoznatljiva na svakom koraku. Govorićemo u uvodnom delu, o živim bićima, koja su stalno izložena, dejstvu, prirodnog zračenja koje dolazi iz dubine svemira, sa sunca i iz dubine Zemlje. Sva živa bića stvorila su prirodni mehanizam odbrane. Čovek, kao stub svih živih bića, ima svoj odbrambeni biološki metabolizam. To je imunološki sistem odbrane protiv svih vrsta zračenja, mora da bude vrlo složen jer promenom, novog načina života i ishrane i pojavom veštačkog zračenja utiče na pojavu raznih bolesti, posebno kada su u pitanju savremeni aparati (bežični ili mobilni telefoni, kompjuteri, mikrotalsna peć itd)“ – kazao je Ivan Milošević, strukovni medicinski radiolog.