Leskovac Vesti

Povodom Svetskog dana šuma u Leskovcu sprovedena akcija "Stablo za budućnost"

Savet za ekologiju Gradskog odbora Srpske napredne stranke organizovao je povodom Svetskog dana šuma akciju sadnje sadnica drveća u parku kod stadiona Dubočica.

Širom sveta danas se obeležva Svetski dan šuma, 21. mart, koji je 1971. godine ustanovila Generalna skupština Evropske konfederacije za poljoprivredu, s ciljem da poveća svest svetske javnosti o značaju i ulozi šuma za čoveka. Nakon toga je i Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2012. donela odluku da se Međunarodni dan šuma obeležava svake godine 21. marta, na dan prolećne ravnodnevnice na severnoj hemisferi, odnosno na dan jesenje ravnodnevnice na južnoj hemisferi.

Povodom Svetskog dana šuma Savet za zaštitu životne sredine Gradskog odbora SNS-a u Leskovcu je organizovao sadnju preko tridesed sadnica smrče u parku Kralja Petra I kod stadiona Dubočica, dok je dvadeset podeljeno građanima a sve pod sloganom Stablo za budućnost, sa porukom vezanom za značaj šuma i njihovu zastitu.

„Nekada je 80 posto teritorije Srbije bilo pod šumama, danas je svega 30 posto. Šume su veoma značajne a njihov značaj se ogleda u proizvodnji kiseonika a vrlo su značajne za klimu, zemljište, povećanje poljoprivredne proizvodnje ali podstiču i razvoj sporta i rekreacije. Daanas sprovodimo akciju pod sloganom Stablo za budućnost u okviru koje će se izvršiti pošumljavanje zelene površine u parku Kralja Petra I. Ovom prilikom bih pozvala sve građane Leskovca da se priključe ovoj akciji i sačuvaju svoju šumu i da počev od današnjeg dana pa nadalje zasade bar jedno stablo“ – poručila je Emilija Arandjelovic, predsednica Saveta za ekologiju GrO SNS-a.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine saopštilo je da će ove godine za subvencije biti izdvojeno 750 miliona dinara iz Fonda za šume, te je izrazilo rešenost da unapredi stanje naših šuma. Navodi se da su ta sredstva za oko 300 miliona veća nego u prethodnom periodu sa ciljem buđenja ekološke svesti ljudi.