Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Predsednik Albanije u Sijarinskoj banji

Iljir Meta, predsednik Albanije danas i sutra boravi u privatnoj poseti Sijarinskoj banji i opštini Medveđa. Metu su na administrativnom prelazu Mutivoda dočekali predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković i predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić. Doček za predsednika Albanije Iljira Metu upriličen je i ispred hotela Gejzer u Sijarinskoj banji od strane odbornika Albanske nacionalnosti u lokalnom parlamentu.

Nebojša Arsić rekao je  izjavi novinarima, ispred hotela Gejzer u Sijarinskoj banji, da je opština Medveđa primer dobre međunacionalne saradnje između Srba i Albanaca.

 

„Mi se ovde ne delimo po nacionalnosti, već po ljudskosti i sve probleme koje imamo rešavamo zajednički“ rekao je Arsić i dodao da je dobrodošao svako ko ima dobre namere i da je on veoma ponosan jer je Medveđa odličan primer dobrih odnosa ne samo Srba i Albanaca već Srba i ostalih nacionalnih manjina koji žive na ovoj teritoriji.
Poseta je dogovorena sa Ambasadom republike Srbije u Tirani istakao je danas predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu Zoran Stanković.
„Cilj posete je da se pokaže da Srbi i Albanci mogu da žive zajedno bez ikakvih problema. Karakteristično u njihovim nastojanjima je da oni u jednoj nezvaničnoj poseti pokažu da su došli bez obeležja, bez uslovljavanja“, istakao je Zoran Stanković i dodao da će jedna od tema na sastanku biti i pitanje udžbenika na albanskom jeziku, ali i o drugim temama koje se tiču albanske zajednice u Srbiji.

 

„Možemo da razgovaramo i o upotrebi zastave i grba, obavestićemo ga da Srbija zahteva od nacionalne manjine Albanaca da naprave svoju zastavu i grb u skladu sa međunarodnim propisima. Obavestićemo ga da imamo inicijativu da se razgovori sa albanskim predstavnicima o zahtevima u sedam tačaka nastave“, rekao je Stanković.
Došao sam da pošaljem jasnu poruku o zajedničkom radu i saradnji, zato što se nalazimo u jednoj novoj epohi i saradnji dve države, Srbije i Alabanije, i dva naroda, a ta saradnja uvek vodi dalje. Naša težnja i moj dolazak je ovde da ojačamo prema Evropi“, rekao je predsednik Albanije Iljir Meta na konferenciji za novinare u Sijarinskoj banji.
Nije važno kako ćemo vrednovati ovu posetu, važno je da smo za saradnju, zaključio je Iljir Meta.

 

Predsednik Albanije obišao je i Gejzer po kojem je Sijarinska banja poznata, a koji je jedinstven u ovom delu Evrope. On je u neformalnom razgovoru podsetio da dosta ljudi iz Srbije letuje u Albaniji te da bi mogla da se poboljša saradnja u oblasti turizma. Meta je pozvao predsednika opštine Medveđa i njegove saradnike da posete Tiranu i tako još ojačaju odnose Srbije i Albanije. On je nakon obilaska banje imao sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, kao i sa odbornicima Albanske zajednice u opštini Medveđa. Posetu opštini Medveđa albanski predsednik završava sutra obilaskom škole u Tupalu.