Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Predsednik Aleksandar Vučić posetio arheološko nalazište Caričin grad

Predsednik Aleksandar Vučić posetio je arheološko nalazište Caričin grad (Justiniana prima) koje potiče iz VI veka.

 

Predsednik je nalazište obišao sa predsednikom opštine Lebane Ivanom Bogdanovićem, predstavnicima lokalne samouprave i direktorkom Narodnog muzeja Leskovac Mirom Minošević, a o istoriji lokaliteta i istraživanjima predsednika je upoznao arheolog Muzeja Nebojša Dimitrijević.

Caričin grad podigao je car Justinijan na 30 kilometara od Leskovca, koji je rođen na ovim prostorima, a to dokazuju ostaci monumentalne bazilike sa autentičnim monogramom vizantijskog vladara i velika episkopska bazilika na akropoli. Justinijan je sazidao grad koji se prostirao na 42.000 kvadratnih metara na ušću reke Caričine u Svinjaricu.

Caričin grad je bio važan crkveni, vojni i administrativni centar i sedište arhiepiskopije Justinijana Prima. Istraživanja na tom arheološkom lokalitetu počela su 1912. godine kada su iznete i prve hipoteze da se radi o Justinijani Primi. Ključni period u istraživanjima bio je između 1936. i 1940.godine kada je otkriven kompleks Akropolja sa bedemima i kulama i započeta iskopavanja Gornjeg grada.

Istraživanja su prekidana i nastavljana u više navrata, a u periodu od 1947. do 1970.godine, su proširena i na prostor Donjeg grada. Tokom poslednjih istraživanja 2015.godine georadarom otkriveni su ostaci još četiri crkve.

Vučića je ispred vizitorskog centra „Teodora“ sačekalo oko 200 građana.

„Ovo je šesti okrug koji danas obilazim i iz svih poseta video sam šta smo uradili i šta još treba da uradimo. Svuda sam video rezultate ozbiljnog vođenja javnih finasija. Vidi se da radimo na putevima, ali nam je putna mreža još ne završena. Sačekali su me meštani iz sela Slišana, izrazili su želju da im se uradi put, uradićemo put prema Medveđi, prema Bojniku. Put preko Radan planine je strateški jako važan. Ukoliko uložimo i tu, onda je oko 9 miliona evra. Želimo da uložimo i u Caričin grad, dodatnih 4 miliona evra tu treba dati. Ponosan sam na tursku fabrku koja zapošljava ljude“ – rekao je predsednik Vučić građanima u Caričinom gradu.

Konferenciju za novinare, koja je održana u konferencijskoj sali vizitorskog centra „Teodora“ prenosimo u celosti:

izvor: YouTube tv Pink

 

FOTO GALERIJA

   

   

   

   

   

   

   

   

(ICJ)