Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Predsednik opštine Lebane čestitao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Danas 15. septembra, obeležava se Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovaj nacionalni praznik uveden je pre dve godine na zasedanju Visokog saveta za saradnju Srbije i Republike Srpske i to u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine i obeležava se kao radni dan. Tim povodom predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović uputio je čestitku svim građanima koju prenosimo u celosti:

„Želim da čestitam svim sugrađanima, kao i građanima Srbije praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Zastava je simbol jednog naroda, a mi treba da budemo ponosni na našu bogatu istoriju i trobojku. Danas na godišnjicu proboja Solunkog fronta, treba da budemo motivisani da istaknemo našu zastavu i budemo ponosni na nju“, navodi se u čestitki.

Početak proboja Solunskog fronta jedno od ključnih datuma Prvog svetskog rata i veliki je dan u nacionalnoj istoriji koji nije dosad obeležavan na poseban način. Odabran je kao opšti srpski praznik koji neće biti vezan samo za Srbiju, već i za sve Srbe na prostoru bivše Jugoslavije i u emigraciji – ocenili su stručnjaci.

Od 2020. godine proslavlja se isticanjem i postavljanjem zastave, naše trobojke na kućama, zgradama i značajnim institucijama.

infocentarjug.rs