Vesti

Predsednik Srbije primio decu iz Kosovskog Pomoravlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas 50-oro dece iz Kosovskog Pomoravlja, koja borave u poseti Beogradu.

Vučić je u zgradi Predsedništva pozdravio decu iz Kosovske Kamenice, Kosovske Vitine i Gnjilana, i poručio im da je zgrada Predsedništva njihova kuća.

„Želim da se upoznate s istorijom ove zgrade i istorijom vaše i naše zemlje. Znam u kakvim teškim uslovima živite i zato, molim vas, vaše učitelje i vaše roditelje da nastavite da opstajete na svojim ognjištima i da ne skrivate ljubav prema svojoj otadžbini“, rekao je predsednik.

Vučić je deci poručio da se bore, uče i budu vredni kako bi jednog dana i oni obavljali funkciju predsednika.

Predsednik je, zatim, pozvao decu da obiđu i njegov kabinet, a posebno se oduševio kada su dve devojčice rekle da žele da jednog dana postanu predsednik Srbije.

Pre nego što se Vučić pozdravio s mladim gostima, generalni sekretar Predsedništva Nikola Selaković pokazao je deci najvažnije prostorije u zgradi.

Posebno im je skrenuo pažnju na kopije fresaka iz kosovskih manastira, kao i na druge vredne eksponate, ističući da zgrada predstavlja svojevrsni muzej i mesto gde su poslednjih 100 godina donošene važne istorijske odluke.

Selaković je nakon završene posete mališana sa KiM rekao da je svaki susret sa Srbima iz južne pokrajine, a posebno sa decom, dirljiv za sve koji rade u zgradi Predsedništva, ali i za svakog normalnog čoveka u Srbiji.

„Ova deca su razlog naše borbe za KiM, ova deca nisu ništa manje vredna od bilo kog deteta u Subotici, Somboru, Valjevu ili Kragujevcu. Deca su glavni razlog zašto se borimo za mir i stabilnost“, naglasio je Selaković.

On je naveo da je predsednik Vučić 20. januara boravio na KiM i u Lapljem selu razgovarao sa našim sunarodnicima, te da je nakon toga, kako kaže, posle dugo vremena usledilo buđenje srpske solidarnosti.

Selaković je istakao da je zadatak države da razmišlja o tome kako da motiviše decu sa KiM da dolaze u Beograd, kao i da im obezbedi uslove da ostanu na KiM, postanu dobri učenici, radnici i građani i zasnuju porodice u svojim rodnim mestima.

„Oduševilo me je što je među ovom decom bilo najboljih učenika iz osnovnih škola Kosovskog Pomoravlja među kojima su neki već postavili životni cilj prema kojem idu sigurnim korakom. Kada bi svako naše dete tako razmišljalo i stavljalo pred sobom ciljeve, Srbija bi sigurno bila bolja“, kazao je Selaković.

Mališani iz Kosovskog Pomoravlja bili su puni utisaka nakon susreta sa predsednikom Srbije i obilaska zgrade Predsedništva.

„Prvi put sam u Beogradu, a do sada mi se najviše dopala kancelarija predsednika Vučića. Predsednik je mnogo dobar“, kaže Petar Rajković iz Klokota.

Kabinet predsednika ostavio je najjači utisak i na Trifuna Stankovića iz sela Gornji Kusac kod Gnjilana koji je, kaže, oduševljen velikim televizorima u Vučićevoj kancelariji.

Teodora iz Kosovske Kamenice primetila je da u zgradi ima mnogo lepih slika i knjiga.

„Predsednik je jako fin i hvala mu što nas je ugostio. Volela bih da jednog dana i ja postanem predsednik Srbije i da me svi vole“, rekla je Teodora.

Deca Kosovskog Pomoravlja borave danas u Beogradu u organizaciji Kancelarije za KiM.

 

Izvo/Foto: Tanjug