Društvo Srbija Vesti

Predsednik Vučić otvorio 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas jubilarni 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021“ na Beogradskom sajmu i poručio da će Srbija nastaviti da jača svoju vojsku i razvija odbrambenu industriju, dok će istovremeno biti prepoznata u celom svetu kao zemlja koja promoviše multilateralizam, mir i stabilnost.

„Srpska država je uvek bila poznata po odbrambenoj industriji, ovde imamo proizvode fabrika starih više od 165 godina. Ovaj sajam pokazuje najviše noviteta u desetogodišnjoj istoriji sajma. Predstavljeni su mnogi kapaciteti Ministarstva odbrane i naše odbrambene industrije. Uspeli smo da vojsku i vojnu industriju stavimo na pijedestal narodnog poverenja“, rekao je predsednik Vučić i podsetio da se na Beogradskom sajmu uporedo održava skup posvećen obeležavanju 60. godišnjice od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja koji je okupio delegacije iz preko sto država sveta, od kojih sajmu naoružanja prisustvuju predstavnici mnogih zemalja.

Predsednik je takođe istakao da je „važno, ali i teško, takmičiti se sa velikim silama“, ali je dodao da je bitno da Srbija i tu nađe svoj put i da nastavi da jača svoju vojsku i dalje razvija odbrambenu industriju.

„U svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje za snažne i zato je važno da razvijamo odbramenu industriju“, naglasio je predsednik.

Predsednik Vučić je na ceremoniji otvaranja predstavio i novo borbeno multifunkcionalno vozilo „Lazanski“ koje je dobilo ime po nedavno preminulom novinaru i vojnom analitičaru Miroslavom Lazanskom.

Borbeno vozilo „lazanski“ je modifikovana verzija „lazara 3“, a glavna razlika je u višenamenskom topu kalibra 57 milimetara.

Na najvećem sajmu naoružanja i vojne opreme ukupno je 132 izlagača, od čega 36 izlagača iz 16 stranih zemalja, među kojima su Austrija, Kina, Danska, Kanada, Francuska, Nemačka i Italija.

Foto: Predsedništvo/Dimitrije Goll