Jablanički okrug Kultura Lebane Vesti

Predstava Životinjska farma pobednik Obrenovačkih pozorišnih susreta

Na drugim po redu amaterskim pozorišnim susretima u Obrenovcu predstava „Životinjska farma“ teatra Gimnazijalac iz Lebana proglašena je za najbolju predstavu u celini. Ovogodišnji Obrenovački pozorišni susreti okupili su i pozorišne trupe iz Bečeja, Sremske Mitrovice, Beograda i Šapca.

Teatar Gimnazijalac iz Lebana sa predstavom „Životinjska frama“ apsolutni je pobednik ovogodišnih Obrenovačkih pozorišnih susreta. „Životinjska frama“ je proglašena za najbolju predstavu u celini na pozorišnim susretima u Obrenovcu, a pored toga osvojili su i nagradu za najbolji kostim, nagradu za najbolju scenografiju, Nikola D. Stosic osvojio je nagradu za najbolju epizodnu ulogu, nagradu je osvojio i glavni muški lik Grof Drakula kojeg tumači Miloš Bogdanović, dok je Dušan Blagojević osovjio nagradu za najbolju režiju.

Podsetimo ovo nije prva nagrada koju je osvojila ova predstava. Mladi i talentovani gimnazijalci sa predstavom „Životinjska farma“ osvojili su prvo mesto na Republičkoj smotri gimnazijskih pozorišta u Kragujevcu, a predstava je takođe nagrađena i za najbolju režiju, a Teodora Srećković za najbolju žensku ulogu na Smotri amaterskih pozorišta Srbije, održanih u Lebanu, o čemu smo redovno izveštavali.

Predstavu “Životinjska farma” pisca Džoržda Orvela režirao je profesor srpskog jezika i književnosti Dušan Blagojević, uz pomoć koleginice Ivane Krstić, profesorke srpskog jezika i književnosti.

Ovogodišnji festival Obrenovački pozorišni susreti realizovan je uz pomoć Fondacije za mlade Obrenovac sa ciljem promocije kulture i amaterskog pozorišnog stvaralaštva. Ove godine za Obrenovačke pozorišne susrete prijavilo se 15 predstava iz različitih krajeva Srbije. Selekciju je vršio organizacioni tim Obrenovačkih pozorišnih susreta i odabrao 5 predstava koje su se takmičile na ovogodišnjem festivalu.

Festival su otvorili glumci Dramskog studija COTK TENT, u četvrtak 21. septembra u velikoj sali SKC-a, predstavom ,,Romeo i Julija“, po tekstu Vilijama Šekspira, u revijalnom izvođenju. Prvog takmičarskog dana festivala, 22. septembra od 16 časova publika je mogla da pogleda predstavu ,,Kralj Ibi”, Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej, a od 20 časova predstavu ,,Ožalošćena porodica”, Omladinskog studija Pozorišta ,,Dobrica Milutinović” iz Sremske Mitrovice. Drugog dana festivala, 23. septembra, predstavile su se dve takodje zanimljive predstave. Od 16 časova obrenovačkoj publici predstavio se Teatar A-Grupa, Stari grad sa predstavom „Pidžama za šestoro” , dok su od 20 časova obrenovčani mogli da uživaju u predstavi ,,Životinjska farma”, u izvođenju Teatra Gimnazijalac iz Lebana.

 

Trećeg završnog dana festivala, 24. septembra, u takmičarskom delu od 16 časova nastupila je trupa Omladinskog pozorišta „Vožd” Mišar iz Šapca sa predstavom „Zona Zamfirova“, dok su u revijalnom delu od 20 časova nastupili mladji polaznici COTK TENT izvodjenjem predstave „Pepeljuga“.