Vesti

PREMIJER VUČIĆ: SRBIJA ULAŽE U NAMESKU INDUSTRIJU

Premijer Aleksandar Vučić najavio je danas dalja ulaganja u namensku industriju, što će doprineti razvoju srpske ekonomije, odbrambenih kapaciteta zemlje, ali i zaštiti od eventualnih terorističkih napada.

Vučić je na konferenciji za novinare posle antiterorističke vežbe „Štit 2015“, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da će se nastaviti ulaganje u namensku industriju, otvaranje novih fabrika i proširenje kapaciteta postojećih.

„Mi ćemo nastaviti da ulažemo u namensku industriju, ali se to neće odraziti na povećanje fiskalnog deficita ili ugroziti budžet i javne finansije“, rekao je Vučić.

On je, navodeći da Srbija ima novca da ulaže u vojnu industriju i da su joj potrebni projekti, najavio otvaranje nove fabrike kod Užica, kao i proširenje kapaciteta u pogonima u Velikoj Plani.

„To će doprineti razvoju naše ekonomije i boljeg i modernijeg oružja, naoružanja i opreme“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se srpske jedinice, od SAJ-a do Žandarmerije, veoma ozbiljno pripremaju, istakao da ne treba zaboraviti da je srpska namenska industrija u porastu te podsetio da će serijska proizvodnja višenamenskog oklopnog vozila „Lazar“ početi od marta sledeće godine.

„Imamo bolja borbena vozila od nekih koji su ih za džaba dobijali ili su nešto kupovali“, rekao je Vučić.

On je rekao da srpska namenska industrija ne može da proizvodi kalibar 12,7, ali je dodao da će ta mašina biti nabavljena u Belgiji i da će za nju biti izdvojeno 30 miliona evra.

„Neću da govoriom o velikim minobacačkim kalibrima, to je naše rešenje, mi to pravimo, jačamo našu namensku industriju i našu ekonomiju“, rekao je Vučić.

On je podsetio da u Srbiju do kraja januara treba da stignu dva ruska helikoptera, a  zatim do kraja godine i dva nemačka.