Vesti

Preminula Danka Novović, legendarna voditeljka zlatnog glasa

Legendarna voditeljka Televizije Beograd Danka Novović preminula je u bolnici na Bežanijskoj kosi u 76. godini, prenose mediji.

 

Danka Novović je rođena u Prokuplju 1943. godine. Posle Prokuplja živela je u Uroševcu, a potom se sa majkom preselila u Beograd. Još kao osnovac volela je da recituje, glumi, igra i peva na školskim priredbama. Završila je Šestu beogradsku gimnaziju i nastavila da pleni na sceni.
Danka Novović, Foto/Printscreen
Pevala je u prvom Omladinskom klubu u Beogradu, dok su repertoar koji je izvodila sa Minjom Subotom bile italijanske kancone, džez i rokenrol. Studirala je Pravni i Filozofski fakultet ali, kako je govorila, nije imala vremena da ih završi. Kao dvadesetogodišnjakinja, posle dvoipogodišnje pripreme sa lektorima, počela je televizijsku karijeru u direktnom prenosu – čitajući najavu programa.
Radila je i kao urednica Dnevnika, ali je sebe smatrala spikerkom – to je bio njen poziv.
Nije propuštala igranke. Bila je prvakinja svoje gimnazije u gimnastici, družila se s ekipom s Crvenog Krsta, koja je bila nezamisliva bez Dragana Gage Nikolića. Nije propuštala ni čuvene zabave kod Laze Šećera.
Za nju je Toma Zdravković napisao i otpevao pesmu „Danka“. Otmenim držanjem, posebnom dikcijom i bojom glasa obeležila je televiziju u Jugoslaviji i Srbiji.
(Kraj)