Društvo Vesti

Prepolovljeni prinosi kukuruza

Prinosi kukuruza će ove godine biti skoro prepolovljeni, ali i to samo na onim parcelama gde se održao, kažu stručnjaci Poljoprivredne savetodavne stručne službe Leskovac, dok na pojedinim nema svrhe da ostane na njivi.

Nepovoljne vremenske prilike, dug period nicanja i štetočine  obeležili su setvu  kukuruza, kažu u leskovačkoj poljoprivrednoj stručnoj službi. Kako ističu poljoprivredni stručnjaci već na samom početku vegetacije moglo je da se vidi da ne ide po planu.

U nastavku vegetacije bile su loše vremenskle prilike, izrazito dug sušni period, naročito u fazi metličenja i oplodnje, tako da je zbog toga loš prinos kukuruza. Smao na parcelama gde je bilo primenjena puna agrotehnika I gde je bilo moguće navodnjavati parcele biće nešto bolji prinos.

Onde gde nisu primenjene sve neophodne agrotehničke mere prinos će biti smanjen za oko 40 odsto u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna,  mada ima i parcela gde više nema svrhe držati kukuruz jer neće dati prinos. Kukuruz je je  ove godine prolazio  kroz ubrzanu vegetaciju, i tamo gde su klipovi zametnuti, završetak je faze mlečne zrelosti, tako da se očekuje ranija berba, kažu stručnjaci Poljoprivredne službe koji su stalno na terenu.

Inače ove godine je pod kukuruzom zasejano oko 17 hiljada hektara, i to je manje nego prošle, godine , a plan nije stopostotno ispunjen upravo zbog nepovoljnih vremenskih prilika koje su bile u vreme setve.