Preševo Vesti

PREŠEVO: OTVOREN RENOVIRANI OBJEKAT ZA PRIHVAT MIGRANATA

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin i ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad otvorili su danas adaptirani objekat privremenog Prihvatnog centra u Preševu, koji je namenjen za duži boravak migranata tokom zime.
Vulin je tom prilikom istakao da će u tom objektu, fabričkoj hali bivše Duvanske industrije, moći da se smesti 650 migranata.

Prema njegovim rečima, pored prostorija za smeštaj, izgrađeni su i toaleti, kabine sa tuševima, toaleti za invalide, kao i prostorije za smeštaj majki sa decom.

Ministar je ukazao na to da Srbija sada na svojoj teritoriji dnevno može da smesti približno 6.000 migranata u zagrejanim prostorijama.

On je naveo da je renoviranje ovog objekta pomogla Kraljevina Norveška, koja je do sada direktno dala 3,2 miliona evra za pomoć migrantima, a još toliko putem raznih humanitarnih programa.

Bjornstad je poručio da Srbija treba da bude ponosna na ono što je do sada uradila za migrante, i obećao da će Norveška uvek pružiti pomoć kada to zatreba.

Vulin i Bjornstad su danas obišli i novi kamp u Miratovačkom polju, na samoj granici sa Makedonijom, u kojem se obavlja prva kontrola migranata kada uđu na teritoriju Srbije.

U ovom kampu, kontejnerskog tipa, migranti dobijaju prve obroke i medicinsku negu.