Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Prezentacija HELP-ovog projekta u Medveđi

U Skupštinskoj sali Opštine Medveđa održana je prva prezentacija Helpovog projekta podrške samozapošljavanju i preduzetništvu.

Projekat „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“ finansira Vlada Nemačke i opštine koje su uključene u projekat. Komponenta ekonomskog osnaživanja kroz podršku dohodovnim aktivnostima u Srbiji realizuje se u Leskovcu, Medveđi, Nišu, Svrljigu, Pirotu i Mionici. Prezentacije su otvorene za javnost i mogu da prisustvuju sva zainteresovana lica. Ispred HELP-a prezentaciju je vršila Stanislava Kulidžan i Lazar Ristić.

Uvodnu reč dao je predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić, koji se zahvalio na velikoj zainteresovanosti kod mladih i pozdravio sve prisutne u sali.

„Ovo je prva u nizu prezentacija koje sprovodi HELP. Svi mi znamo šta fali našim građanima i da Medveđi najviše nedostaju nova radna mesta jer bez njih nema razvoja u malim sredinama. Naša opština i druge manje sredine koje su dalje od autoputa moraju svoj razvoj da baziraju na razvoju malih i srednjih preduzeća. Ovo je izuzetna prilika da svi koji su nezaposleni i koji imaju ideje, iskoriste priliku i preko ovog projekta ostvare povoljne uslove za finansiranje malog preduzetništva. U opštini Medveđa planirana je podrška za 15 mikro biznisa, odnosno za njih 15-ak kojima ćemo pomoći da stanu na noge“ – kazao je Arsić.

Licima zainteresovanim za pokretanje i/ili proširivanje mikro i malih biznisa na raspolaganju su grantovi u opremi prosečne vrednosti 2.400,00 evra, poslovne i stručne obuke u skladu sa potrebama korisnika, umrežavanje i monitoring u toku trajanja projekta. Obaveze korisnika koji potpišu ugovor o donaciji su finansijsko učešće u iznosu od 20% od vrednosti opreme, 8 časova rada u korist lokalne zajednice, registracija delatnosti u skladu sa zakonodavstvom Republike Srbije i/ili dodatno zapošljavanje jednog radnika, kao i pohađanje poslovnih obuka organizovanih od strane Helpa u okviru projekta.


Ostale prezentacije u Medveđi biće održane po sledećem rasporedu: 

Ponedeljak, 23.04.2018. godine, 12:00 časova, hotel Gejzer, Sijarinska Banja, 
Sreda, 25.04.2018. godine, 12:00 časova, O.Š. Radovan Kovačević, Lece,
Petak, 27.04.2018. godine, 12:00 časova, O.Š. Vladimir Bukilić, Tulare,
Ponedeljak, 30.04.2018. godine, 12:00 časova, opštinska sala, Opština Medveđa.

 

(Kraj)