Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Srbija Vesti Vlasotince

Pripreme za pošumljavanje i zaštitu starog hrasta u Vlasotincu

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, JKP Komunalac počelo je sa pripremom terena za pošumljavanje na lokaciji Maričkino. Tu će na jesen biti zasađene autohtone vrste drveća u cilju očuvanja biodiverziteta. Ove godine, 5. jun označiće i početak dekade obnove ekosistema u svetu.

Pokrenut je postupak utvrđivanja starog hrasta u Kruševici za zaštićeno dobro, odnosno spomenik prirode. Reč je o stablu sladuna, koje se nalazi na sedam kilometara od Vlasotinca. Staro je oko 450 godina, visoko 23 metra, a obim debla na prsnoj visini iznosi 5,1 metar.

Na inicijativu većnika zaduženog za zaštitu životne sredine Žakline Stefanović učenici OŠ „Karađorđe Petrović“ iz Kruševice posetili hrast približne starosti i veličine. Oni su upoznati sa značajem hrasta u srpskoj tradiciji, etnologiji i mitologiji.

„Kad sačuvamo jedan hrast šaljemo poruku da treba da čuvamo šumu, odnosno ekosistem u celini“, dodaje Stefanović.

Ovom prilikom učenici i predstavnici lokalne samouprave počistili su smeće sa staze duge dva kilometra, od škole do hrasta.
Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine u Giginoj kući priređena je izložba radova na temu ekologije koju su pripremili učenici OŠ „Siniša Janić“ i Gljivarskog društva Rujnica. Akcijama se pridružila i Turistička organizacija opštine Vlasotince.

infocentarjug.rs