Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Projekcija filma Kosovo momenat u civilizaciji u Lebanu

Film „Kosovo momenat u civilizaciji“ prikazan je sinoć u Domu kulture Radan. Film govori o kulturnoj i duhovnoj baštini koja treba da bude prikazana evropskoj i svetskoj publici i ovo je važan doprinos za očuvanje istine o tome čije je Kosovo i da je istorija i kultura na KiM srpska.

Film je snimljen sa ciljem da se priča o manastirima predstavi kroz ličnu priču voditelja Stefana Popovića koji je australijski voditelj, ali je odrastao na Kosovu i tamo je proveo detinjstvo. Scenario je pisao Miloš Ninković, a ovaj dokumentarni film nije klasična forma dokumentaraca, već je ispričan tako da bude prijemčiv svima, mladima i starima kazao je reditelj filma Boris Malagurski.

Film je publici u Lebanu prikazan zahvaljujući Pravoslavnom udruženju Samo sloga srbina spasava i Domu kulture Radan. Gledalo ga oko stotinak građana, ovom prilikom su prikupljena i novčana sredstva u iznosu od 5150 dinara koje će ići u humanitarne svrhe
Ono što kao zanimljivost ističu u Pravoslavnom udruženju Samo sloga Srbina spasava je to da su publiku činile većinom devojke negde oko 60%.

Kako se dodaje u saopštenju izuzetno im je drago zbog uspešno održane projekcije jer stara poslovica kaže:

Vaspitaj dečaka vaspitaćeš čoveka.
Vaspitaj devojčicu vaspitaćeš naciju.
A ovaj film je svakako vaspitnog karaktera