Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Promene koje očekuju đake prvake od septembra

Vikend koji je za nama, 21. i 22. april, bio je obeležen radno u OŠ“Vuk Karadžić“ u Lebanu. Naime, u čitavoj Srbiji krenuo je “ Program obuke nastavnika osnovnih škola za ostvarivanje Programa nastave i učenja orjentisanih na proces i ishode učenja“, tako da je dvodnevni seminar u ovoj školi okupio učitelje, nastavnike engleskog jezika i stručne saradnike, njih oko 90. iz opština Lebane, Medveđa i Bojnik.

Učesnici obuke bili su na zadatku da se pripreme za predstojeće reforme koje će uslediti od septembra u prvom razredu. Voditelji obuke bile su savetnice Marina Ilić i Gordana Stanković, učitelji Zoran Ilić, Dejan Cakić i učiteljice Dragana Mihajlović i Jasminka Bogdanović.

   

Ono što se moglo čuti o nekim novinama koje očekuju prvake u školskoj 2018/2019. godini je da će od naredne školske godine projektna nastava biće obavezna za sve prvake, predviđeno je novim planom i programom. Uvođenje projektne nastave nije, kao što se uglavnom misli, novina u obrazovnoj praksi uslovljena razvojem novih tehnologija.

Okosnica projektne nastave je uvođenje istraživačkih metoda i povećanje aktivnosti učenika. Projektni pristup, kako se najčešće opisuje, od učenika iziskuje samostalnu aktivnost kao i pisani trag o tome. Njegova vrednost ogleda se u tome što đaci učestvujući u projektu, povezuju poznato i nepoznato, ovladavaju kognitivnim i socijalnim veštinama, spontano uče pomoću primera, primenjivanjem znanja, logičkog i stvaralačkog mišljenja.

Tako će se i u razrednoj nastavi planirati i ostvarivati prema uzrastu, predznanju i interesovanju dece. U prvom razredu osnovne škole projektni pristup zahtevaće veće angažovanje učitelja. On će izabrati temu projekta u okviru koga će đaci povezivati i nadgraditi znanje iz više predmeta uz obaveznu upotrebu savremenih tehnologija. Učitelj mora dobro poznavati i uskladiti specifičnosti odeljenja i principe projektne nastave, tako da ostane dovoljno prostora za aktivnosti učenika, a da rad na času bude funkcionalan i da podstiče samostalno angažovanje učenika van škole.

 

Organizacija obuke u samoj školi bila je na visokom nivou i sve je proteklo u najboljem redu. Vikend koji je ispred nas takođe je rezervisan za seminar u istoj školi po nazivom „Učenje na dlanu i netačno je tačno“. Organizujući ovakav seminar OŠ“Vuk Karadžić“dokazuje da je na pravom putu praćenja modernih zahteva obrazovanja i sadašnjice na obostrano zadovoljstvo zaposlenih i učenika.