Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Promocija Leskovca na Međunarodnom sajmu turizma u Banjaluci

Turistička organizacija grada Leskovca učestvovala je  na trećem Međunarodnom sajmu turizma u Banjaluci koji se održao od 10. do 12. marta 2023. godiine u tržnom centru „Delta Planet“.

Nakon uspešnog predstavljanja na sajmovima u Sofiji i Beogradu, bila je ovo još jedna prilika za promociju turističke ponude Leskovca, koja je naišla na veliko interesovanje  mnogobrojnih posetilaca sajma,  nacionalnih i lokalnih medija. Putem  bogatog propagandnog materijala, prezentovana su sva značajna kulturna i zabavna dešavanja u gradu, prirodni potencijali, kulturno-istorijske znamenitosti, a posebnu pažnju pobrali su prepoznatljivi „leskovački brendovi“ – „Roštiljijada“ i „Karneval“.

Sajam je svečano otvorio Zlatan Klokić vršilac dužnosti ministra trgovine i turizma Republike Srpske, a prisutnima su se obratili i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i podpredsednik opštine Nikšić Zoran Tomić. Nakon svečanog  otvaranja, direktor TOL-a Nebojša Kocić iskoristio je priliku pozdravljajući gradonačelnika da mu rever sakoa ukrasi značkom JA VOLIM LESKOVAC, što je izazvalo velike simpatije kako domaćina tako i posetilaca na otvaranju sajma.

Kao prateći događaj nastupa na Sajmu turizma, u subotu, 11. marta, organizovana je promocija leskovačke „Roštiljijade“ uz degustaciju specijaliteta iz naše bogate gastronomske ponude koje su pripremili vlasnici restorana „Leskovac 016“ koji već 20 godina žive i rade u Banjaluci. Na štandu je promovisana Trivunova rakija Porečja iz Vučja, kao i brendirano Leskovačko pivo. Osim brojnih posetilaca, ovom događaju prisustvovale su brojne ugledne zvanice, predstavnici turističke privrede i javnih institucija zemlje domaćina i zemalja iz regiona.

Štand Turističke organizacije grada Leskovca posetili su pomoćnik ministra turizma Republike Srpske Predrag Terzić, Miodrag Lončarević direktor Turističke organizacije Republike Srpske i  Saša Čerklija profesor turizma na Univerzitetu u Banjaluci, koji su izrazili veliko zadovoljstvo prisustvom grada Leskovca na ovom sajmu i želju da na predlog direktora Kocića posete „Roštiljijadu“. Tom prilikom održani su sastanci na kojima se razgovaralo o budućoj saradnji i približavanju dva grada, kada je u pitanju promocija turističke ponude.

Na poziv urednika Javnog servisa Republike Srpske – RTRS, u nedelju 12. marta u 9,30 sati, direktor TOL-a Nebojša Kocić gostovao je u Jutarnjem programu i širokom auditorijumu predstavio je sve potencijale grada Leskovca i pozvao građane Republike Srpske da u što većem broju posete kako grad Leskovac, tako i čitav jug Srbije.

Svoje učešće na trećem Međunarodnom sajmu turizma u Banjaluci, sa veoma atraktivnim ponudama, imalo je preko 100 izlagača, turističkih organizacija i agencija iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Turske, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Organizator sajma je „RS Konsalting i Trade“ d.o.o. Banja Luka, a opština Nikšić (Crna Gora) je partner događaja. Pokrovitelji Međunarodnog sajma su: Grad Banja Luka i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara BiH.