Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Prosvetne ustanove u Medveđi prigodnim svečanostima obeležile Svetog Savu

Savindan se obeležava u svim školama u Srbiji kao školska slava. Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti, pa je stoga i zaštitnik prosvetnih ustanova. Predškolske ustanove i škole na teritoriji opštine Medveđa, su prigodnim programom i presecanjem slavskog kolača u svojim ustanovama obeležili slavu.

Deca predškolske ustanove ”Mladost” su predstavama i pesmama koje su pripremili sa svojim vaspitačima u čast Svetog Save proslavila ovaj dan. Izvođenjem himne Svetom Savi, presecanjem slavskog kolača i prigodnim programom školska slava je obeležena i u centralnoj osnovnoj školi u Medveđi, kao i u školama na terenu, u Negosavlju, Gazdaru, Tularu i Sijarinskoj Banji. Svečanosti su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave koji su u ime opštine Medveđe svim đacima čestitali školsku slavu.

U holu osnovne škole “Gornja Jablanica”, uz prisustvo ovogodišnjeg domaćina, Slaviše Tijanića, presečen je slavski kolač. Porodica Tijanić je poklonila školi ikonu osveštanu u hramu Svetog Save. Prisutnima se obratila Slavica Đonić, direktor škole koja se zahvalila na poklonu i poželela srećnu slavu, jedinstvo i zdravlje. Predsednik opštine dr Nebojša Arsić, čestitao je slavu i istakao da nam je blagoslov ovog svetitelja danas itekako potreban.

Srednja tehnička škola “Nikola Tesla” takođe je, na prigodan način obeležila praznik. Među gostima su bili predstavnici lokalne samouprave, direktori javnih preduzeća i ustanova. Ceremoniji su prisustvovali i profesori koji su sada u penziji. Kolač je presekao paroh medveđski sa ovogodišnjim domaćinom Stevom Podunavcem, a u prisustvu učenika, zaposlenih i predstavnika lokalne uprave.

Sveti Sava bio je prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj. Bio je najmlađi sin velikog župana Stefana Nemanje, kršten kao Rastko, a kada se zamonašio uzeo je ime Sava. Rastko se na Svetoj Gori zamonašio uprkos snažnom protivljenju roditelja koji su mu namenili vladarsku misiju. Sa ocem Stefanom, zamonašenim kao Simeon, Sveti Sava je osnovao Hilandar i izgradio još 14 manastira i tako postao ktitor prve srpske duhovne zajednice na Svetoj Gori. U Studenici je 1209. godine osnovao prvu bolnicu na području Srpske države. Sava se upokojio 1235. godine u bugarskom gradu Trnovu kao prvi arhiepiskop Srpske pravoslavne crkve, a ostao je poznat kao osnivač i tvorac Svetosavskog pravoslavlja. Sinan-paša spalio je na Vračaru 1594. mošti Svetog Save, koje su do tada bile čuvane u manastiru Mileševa. Smatra se da su Turci mošti Svetog Save spalili u uverenju da će tako uništiti veru i svaki njegov uticaj na Srbe.

       

(Opština Medveđa)