Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Prve „Pametne table“ u Srbiji dobile škole u Medveđi

U aktuelnom procesu digitalizacije i opremanja obrazovanih ustanova neophodnom digitalnom tehnikom za obavljanje nastave, opština Medveđa se svrstala u red najspremnijih opština za proces edukacije u oblasti digitalizacije.

Iako spada u red slabije razvijenih, opština Medveđa se trudi na sve načine da modernizuje obrazovni sistem po školama i podigne nivo znanja kroz upotrebu novih tehnologija.


Kompanija „Milenium sistemi“ iz Beograda, isporučila je i montirala 14 interaktivnih pametnih tabli na kojima će učenici imati nastavu u najmodernijim uslovima.  Interaktivne table su dijagonale 104 inča, poput klasične školske table, a autentični softver za korišćenje pametnih tabli je i na albanskom jeziku po čemu je opština Medveđa jedinstvena na Balkanu i u regionu.


U osnovnoj školi „Zenelj Hajdini“ u Tupalu, deca na ovim tablama mogu u potpunosti da prate nastavu na maternjem jeziku. Time je opština Medveđa konkretno pokazala da neguje odnose sa nacionalnim manjinama i podjednako ulaže u razvoj svih delova opštine. Predsednik opštine Medveđa, dr Nebojša Arsić najavio da će opština Medveđa nastaviti da ulaže u škole u Medveđi jer je cilj da naša deca imaju iste uslove za nastavu kao i deca u razvijenijim sredinama u Srbiji.


„Sada je XXI vek, digitalizacija školstva je u toku. Naša je želja da učenici opštine Medveđa ne kaskaju za novim tehnologijama u školstvu i mogućnostima koje imaju njihovi vršnjaci u većim gradovima. Uvođenje pametnih tabli je veliki pomak kako za nastavni kadar tako i za đake. Opremanje osnovnih škola samo je deo konkretnih aktivnosti od obrazovanja do novih investicija i otvaranja fabrika u opštini Medveđa, kako bi se zaustavio odlazak ljudi iz ovih krajeva i realizovao plan da se poboljša položaj mladih.“- kazao je Arsić.

 

(Kraj)