Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Vesti

Prvi distributivni centar povrća na jugu Srbije otvoren u Togočevcu

U lebanskom selu Togočevce privredno društvo „KONTO FRUIT“ svečano je otvorilo distributivni centar, prvi na jugu Srbije, za otkup svežeg povrća.

Privredno društvo „KONTO FRUIT“ doo iz Leskovca osnovano je 2014. godine sa jasnom izvozno orijentisanom vizijom osvajanja inostranog tržišta svežeg povrća. U 2018. godini ovo privredno društvo izvezlo je više od 2000 tona paradajza na tržište Grčke, Bugarske, Hrvatske i Rumunije, što čini više od 30 odsto ukupnog izvoza paradajza iz Jablaničkog okruga.

Vlasnici, privrednog društva „KONTO FRUIT“, Goran Aleksić iz Togočevca i Marjan Đurić iz Leskovca su nakon uspešnog osvajanja inostranog tržišta sproveli investicioni projekat izgradnje prvog otkupnog i distributivnog centra za sveže povrće u Jablaničkom okrugu. Objekat koji se nalazi u Togočevcu i površine 420 m2.

„Uspeli smo da plasiramo naše poljoprivredne proizvode na tržište regiona, omogućimo poljoprivrednom proizvođaču povoljnije uslove poslovanja i zdraviju tržišnu klimu. To je kao rezultat imalo povećanje količina prizvedenog povrća u plastenicima i što je najbitnije znatno povoljniju finansijsku situaciju poljoprivrednika“ – kazao je za Info centar juga, suvlasnik Goran Aleksić iz Togočevca.

„KONTO FRUIT“ ne sarađuje sa domaćim trgovinskim lancima zbog ucenjivačke poslovne plitike i nepovoljnih uslova poslovanja koje nameću domaći trgovinski lanci.

„Ovaj otkupni centar omogućiće poljoprivrednim proizvođačima lakši pristum inostranom tržištu. U 2019. godini u planu je povećanje izvoza na 2500 tona paradajza kao primarnog proizvoda. Već od nedelje krećemo sa zimskom sezonom, tačnije već u nedelju 25. novembra kreće prvi kamion, sa zelenom salatom, za Rumuniju i to će se raditi do kraja marta meseca, dok u maju mesecu kreće letnja sezona kada se vrši otkup krastavca, gde je primarno tržište Hrvatska, otkup kupusa koji se izvozi za Poljsku, zatim glavni proizvod paradajz koji izvozimo u turističke zemlje tj Grčku i Crnu Goru. Isplata prema dobavljačima ide sa rokom do sedam dan i što je najbitnije nemamo dugovanja prema našim dobavljačima“ – kazao je za naš portal Info centar juga suvlasnik KONTO FRUIT- a, Marjan Đurić iz Leskovca.

   

Crvenu traku presekla su deca vlasnika a nakon toga protojerej Dalibor Stefanović, jerej Goran Korda i jerej Filip Stevanović osveštali su ovaj objekat u prisustvu porodice vlasnika kao i mnogobrojnih zvanica.

   

   

   

   

(ICJ)