Jablanički okrug Jug Srbije Vesti Vlasotince

Prvi psi u vlasotinačkom prihvatilištu

Služba Zoohigijene JKP Komunalac u Vlasotincu privela je ovih odana prve pse u prihvatilište za napuštene životinje.
U prihvatilištu površine 400 kvadratnih metara ima mesta za 100 životinja, tu su i ambulanta, stacionar i dve prostorije za smeštaj životinja o kojima će brinuti zaposleni u Javno-komunalnom preduzeću „Komunalac“. 
„Nakon hvatanja proveravamo da li je pas čipovan, ukoliko jeste zovemo vlasnika da ga preuzme. Ako se on ne javi u roku od tri dana, životinja se, po propisima, smatra napuštenom. Ukoliko pas nije čipovan, on prolazi trijažni pregled kod veterinara, čisti se od parazita i krpelja, steriliše ili kastrira, vakciniše protiv besnila, čipuje i smešta u boks. To znači da će jedan pas u proseku provoditi između 15 i 20 dana u prihvatilištu. Po proceduri, pas se nakon toga vraća u stanište“ kaže šef službe Zoohigijene Tomislav Šušulić.

Zgrada prihvatilišta izgrađena je sredsvima Evropskog progresa i opštine Vlasotince i predata na korišćenje u oktobru prošle godine.
Nakon toga usledilo je ispunjavanje brojnih kriterijuma za rad službe, obezbeđivanje potrebnih dozvola i saglasnosti iz ministarstvava, kao i nabavka dodatne opreme koja se pritom ne proizvodi kod nas“ objašnjava direktor JKP Komunalac Svetislav Petrović.

U prihvatilištu u jednom trenututku može da se nađe najviše 100 pasa. Postoji privatna inicijativa da se pored prihvatilišta izgradi i azil za napuštene pse. To bi omogućilo da se psi trajno uklone sa ulica, nakon čega bi bilo moguće i udomljavanje, kažu u „Komunalcu“.