Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Prvomajski proglas Saveza samostalnih sindikata Leskovac

Savez samostalnih sindikata Leskovac i ove godine izdao je Prvomajski proglas u kome se između ostalog navodi da je radnička klasa vraćena u vreme kada su svestki sindikati borili za “tri osmice”, 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati slobodnog vremena.

Sindikalni proglas prenosimo u celosti.

Dočekasmo još jedan prazni praznik. Praznik koji je nekad bio svetkovina, otelovljenje radničkog protesta, ostvarenih radničkih prava. Sada, u dvadeset prvom veku, u svetu vladavine korporativnog kapitala vraćeni smo u vreme u kome tri osmice – sindikalni zahtev iz 19 veka za osam sati rada, odmora i slobodnog vremena, deluje opet nestvarno i nedostižno.

Danas smo podjednako daleko i od dostojanstvenog rada – definisanog kolektivnim ugovorima, bezbednog i u zdravom okruženju, a ponajmanje na vreme i pristojno plaćenog. Pa i ne praznujemo, ne slavimo kako se slavilo nekada, u slavu rada. Ne slavimo, ali ne dozvoljavamo da se ugasi naš praznik. Tradicija duga preko jednog veka, ne daje nam pravo na ćutanje, pravo da izbrišemo sećanje na sve one koji su svojim radom i životima utrli put toj tradiciji.

U sindikalnom pvomajskom proglasu upućeni su i zahtevi.

Zahtevamo da se:

– Poslodavci prestanu da ponašaju kao robovlasnici a država svrsta na stranu onih koji realno stvaraju društveno bogatstvo.

– Otvaraju nova, kvalitetna i bezbedna radna mesta a odnosi između poslodavaca i radnika definišu kolektivnim ugovorima.

– Zarade podgnu na nivo koji omogućuje radniku da živi dostojanstveno od svog rada a mladima da ostanu i napreduju na svom tlu.

– Socijalni dijalog, kao osnovna vrednost Evropske unije – dosledno poštuje.

– Izmeni Zakon o PIO kako se penzineri ne bi više trajno kažnjavali umanjenjem penzija zato što su mladi počeli da rade.

Poručujemo da ćemo se dosledno boriti za sva radnička prava, da ćemo stalno jačati sindikat kako bismo što bolje zastupali interese članstva i da ćemo istrajati na putu razvijanja kvalitetnog socijalnog dijaloga. To nas istovremeno obavezuje da budemo solidarni ali i da se ne odreknemo svih, pa i najradikalnijih sredstava sindikalne borbe ukoliko se za to ukaže potreba.

ZATO:

NEKA PLATE USTANU – NEKA MLADI OSTANU, zato što samo takve plate obezbeđuju dostojanstvo radnika, socijalnu pravdu, političku i ekonomsku stabilnost i smanjenje jaza između velikog broja sve siromašnijih i malog broja sve bogatijih, ali i ostanak mladih u svojoj zemlji.

Potpišimo kolektivne ugovore, treba nam samo mali napor i dobra volja…

Izmenimo Zakon o PIO, ne kažnjavajmo penzionere trajnim umanjenjima penzija, isplaćujmo zarađeno i omogućimo dostojanstven odlazak u penziju.

NE BUDIMO APATIČNI I NEZAINTERESOVANI! Samo solidarni i zajedno možemo kreirati našu budućnost! Zbijajmo svoje redove! Budimo solidarni u borbi za bolju budućnost!

POKAŽIMO TO DANAS, NA NAŠ I VAŠ DAN – PRVI MAJ! ŽIVEO PRVI MAJ – MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA I RADNIKA!

Navodi se u Prvomajskom proglasu koji je izdao Savez Samostalnih sindikata Leskovac.