Medveđa Vesti

Pusto Šilovo, prvo krštenje posle dugo godina

U Pustom Šilovu, planinskom selu nadomak Medveđe, u ranovizantijskoj bazilici nakon 10 vekova prvo kršenje.

Medveđa – Juče na dan Sv.Prokopija meštani maloga sela Pustog Šilova imali su nesvakidašnju radost da se u njihovom vrlo drevnom hramu koji datira jos iz šestog veka prisustvuju krštenju Irine Ivanovic iz Gazdara. Selo je opustelo ostali su malobrojni meštani poodmaklih godina koji nekriju zadovoljstvo što se baš u njihovom selu nalazi ovako drevna svetinja koja po svom arhitektonskom zdanju jako podseća na baziliku Justinijane Prime.

Pusto Silovo krstenje 03

Krštenja su u selu već davno prestala a o venčanjima da i ne govorimo. Ostao je samo mali broj hodočasnika koji na dan Sv.Prokopija pohode svetinju i sećaju se lepih trenutaka kada se kod crkve održavao sabor gde su momci upoznavali devojke i sklapali bračne veze.

Pusto Silovo krstenje 04 Pusto Silovo krstenje 02

Prinet je i kolač domaćina Petka Ivanovića i predat novom domaćinu slave Mićku Todoroviću a sabranim vernicima se obratio mesni paroh iz Medvedje otac Slobodan zahvalivši se narodu na trudu što su poželeli da dođu svetinji u posetu po jako teškom terenu ali sa verom da će poneti lepa osećanja sa prirodno čudesnog mesta i podeliti ih sa bližnjima. Nakon toga je usledila skromna trpeza domaćina a i zaigralo se kolo uz zvuke harmonike koji su odzvanjali proplancima planinskog sela Pustog Šilova.

Pusto Silovo krstenje 01