Lepote juga - Bojnik

Radan planina i Brestovačko jezero poznati širom Srbije…

Radan planina i Brestovačko jezero su toponimi koji su poznati širom Srbije, a koji se vezuju za ovaj kraj. Međutim, mali broj stanovnika naše zemlje zna više detalja o ovim mestima. Čak i u obližnjem Leskovcu…

Radan planina, koja se prostire pored bojničke i na teritorijama opština Prokuplje, Kuršumlija, Medvedja i Lebane, ima ogroman potencijal kao područje netaknute prirode. Na ovoj planini se već četvrti put održava i Džipijada, koju organizuju Turistička organizacija Lebane, Klub 4*4 Justinijana Prima i Turistički klaster Radanskog područja koji obuhvata teritorije pet opština koje okružuju Radan planinu (Bojnik, Lebane, Medveđa, Kuršumlija i Prokuplje), kako bi ukazali na potrebu izgradnje putne infrastrukture. Deo planinskog područja Radan, Vlada Republike Srbije stavila je pod zaštitu kao Park prirode „Radan“, koje se svrstava u I kategoriju zaštićenog područja međunarodnog i nacionalnog, odnosno izuzetnog značaja (Službeni glasnik br 91, od 10. oktobra 2017. godine).

Brestovačko jezero je veštačku akumulaciju u selu Brestovac, udaljenu 12 kilometara zapadno od Bojnika, u podnožju planine Radan, na 312 metara nadmorske visine. Nastalo je krajem 60-ih godina dvadesetog veka pregrađivanjem Puste reke u njenom gornjem toku. Služi za vodosnabdevanje Lebana i Bojnika. Dugačko je 2,8 kilometara, široko 500 metara, najveća dubina mu je 28, a prosečna 12 metara. Površine je oko 80 hektara. Obala jezera sastoji se od nekoliko poluostrva, jednog rta i dva zaliva. Bogato je raznovrsnom ribom: soma, šarana, amur, klen, štuka, babuška, bodorka, belica, deverika i zato je pogodno za ribolov tokom cele godine, a leti ga posećuje veliki broj kupača.

Seoski turizam je područje turizma koje iz godine u godinu privlači sve više ljudi, posebno onih iz većih gradova kako našezemlje, tako i inostranstva, koji u želji da pobegnu od gradske vreve traže mesta gde mogu u miru i tišini da provedu odmor ili vikend i „napune baterije“. Sela u okolini Bojnika imaju veliki potencijal za razvoj seoskog turizma, pre svega zbog predivne prirode, ljubaznih domaćina i zdrave hrane. Poteškoće za razvoj ove grane turizma su loša putna infrastruktura do udaljenijih sela, pretežno starog stanovništva sela, napuštena domaćinstva koja zahtevaju velika ulaganja da bi im se vratio prvobitni izgled… I pored toga, ovo je značajan resurs na kome se može u budućnosti više raditi. Možda baš seoski turizam privuče i mlade da se vrate svojim ognjištima i obnove selo na teritoriji opštine Bojnik.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Lepote juga – Bojnički kraj i turistički potencijali i mogućnosti“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“