Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti Vlasotince Vučje

Raste broj obolelih od malih boginja

Na teritoriji Jablaničkog okruga od početka oktobra 2017. godine zaključno sa 29. junom potvrđeno je 503 slučaja malih boginja. Epidemija u Jablaničkom okrugu proglašena je u opštinama Bojnik, Leskovac i Vlasotince. Najviše obolelih je u Leskovcu gde se broj popeo na 354, u Bojniku je obolelo 109 lica, a u Vlasotincu 32.

Polovinom juna Zavod za javno zdravlje Leksovac porglasio je epidemiju malih boginja u leskovačkoj fabrici Džinsi gde je do kraja juna obolelo 55 osoba. Kako navodi ZZJZ u ovoj fabrici najveći broj obolelih je rođen u periodu od 1982. do 1996. godine.

Radi se o godištima koja su u najvećem broju primila po dve doze MMR vakcine, jer je obuhvat vakcinacijom protiv malih boginja u Jablaničkom okrugu za navedena godišta bio 95%.
Svi oboleli su imali laku kliničku sliku: temperatura, kašalj, makulopapulozna ospa. Nije bilo komplikacija. Većina obolelih su lica koja žive u selima Vučjanskog kraja (Donja Jajna, Beli Potok, Trnjane, Gorina, Brza, Todorovce, Vučje).

Epidemiološko ispitivanje i dalje je u toku i kako navode u ZZJZ i dalje se u Jablaničkom okrugu sprovode pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad morbilima i preduzimaju se sve mere u cilju sprečavanja širenja malih boginja.