Vesti

Raste broj žrtava u Grčkoj

Najmanje 60 osoba je poginulo u požarima koji se od ponedeljka ne smiruju u oblasti istočno od Atine, izjavio je gradonačelnik Rafine Evangelos Bornos. On je za grčku Skaj televiziju rekao i da broj stradalih stalno raste, prenosi Rojters. Vojska pojačava patrole, požar verovatno podmetnut

U Atini gore tri šumska požara. Podstaknuti jakim vetrom promenljivog smera oni stvaraju vatreni pojas u zapadnom i severoistočnom delu grada. Uz to, temperatura vazduha podigla se na 40 stepeni celzijusovih. Prvi požar koji je izbio juče pre podne u borovoj šumi iznad letovališta Kineta, 55 kilometara zapadno od Atine nastavio je da gori i da napreduje širinom od više kilometara spuštajući se ka moru, na ivici autoputa ka Korintskom kanalu i Peloponezu. Tri naselja su evakuisana, a zbog vatre je zatvoren deo od gotovo 20 kilometara na dva autoputa koja vezuju Peloponez s centralnom Grčkom. Vatrogasci se takođe bore da zaštite nastanjene zone dvadesetak kilometara severoistočno od glavnog grada.

Treći požar je izbio na istočnoj strani Atine, kod mesta Kalamos. Pogođene oblasti zahvaćene su gustim dimom a poremećen je saobraćaj i dovod struje.

Prema najnovjim informacijama koje se pojavljuju gotovo svakih par minuta, bilans stradalih u stravičnim požarima u Grčkoj popeo se na 54, kada su vatrogasci našli novu grupu stradalih. Samo u dvorištu jedne vile u Mati kod Atine nađeno 26 tela. Među preko 100 povređenih je dosta dece, prenose svi svetski mediji.

Izvor:YouTube CNN Greece

Mnoge žrtve pronađene su u oblasti između Rafine i Nea Makrija, posebno u selu Mati, 29 kilometara istočno od Atine, gde su bile zarobljene u požaru koji je zahvatio njihove kuće i automobile kojima su pokušali da pobegnu od plamena.

Mediji javljaju da je desetoro ljudi, najverovatnije turista iz Danske, nestalo pošto što su bežeći od požara, uskočili u čamac i uputili se u nepoznatom pravcu. Za njima tragaju spasioci iz brodova, ali i iz helikoptera.

Premijer Grčke Aleksis Cipras zbog vanredne situacije u Atini hitno je prekinuo posetu BiH. Proglašena je vanredna situacija.

Grčke vlasti proglasile su vanrednu situaciju u pogođenim oblastima i zatražile pomoć od Evropske unije u borbi protiv požara. Predstavnik službe za vanredne situacije rekao je da je jedna osoba nastradala kod Rafine, severoistočno od Atine. Iz te službe je saopšteno da je 25 povređenih odvedeno u bolnicu, a da je među njima četvoro teško povređeno.

Tri glavne bolnice u gradu su u pripravnosti u slučaju da ima još žrtava.

   

   

   

Izvor: B92. Tanjug – Izvor: AP Photo/Thanassis Stavrakis