Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Vesti

Reforma poreza na imovinu u Bojniku

Na svečanosti održanoj u Beogradu, Predsednik opštine Bojnik, Nebojša Nenadović potpisao je Memorandum o razumevanju sa Međunarodnom organizacijom – International Management group (IMG) u vezi sprovođenja Programa reforme poreza na imovinu (MED 2)

Među 92 lokalne samouprave iz cele Srbije, koje su se prijavle za učešće u švajcarskom projektu „Reforma poreza na imovinu“ je i opština Bojnik koja je jedna od 45 opština u Srbiji i koja će biti podržana kroz Program MED 2. Upravo kroz ovaj projekat 45 opština i gradova dobiće priliku da srede evidenciju o poreskim obveznicima, što će omogućiti bolju naplatu prihoda.

U unapređivanju oporezivanja imovine IMG će pružiti podršku u ažuriranju baze podataka poreskih obveznika i imovine, obezbeđivanjem finansijskih sredstava za privremeno angažovanje saradnika za rad na terenu i tehničku pomoć za razvoj kapaciteta kroz obuke za lokalne poreske administracije.

Efekti realizacije ovog programa su delotvornije upravljanje registracijom imovine i prikupljanjem poreza na imovinu, i neposrednija saradnja lokalne samouprave i građana o pitanjima prikupljanja i korišćenja poreza na imovinu, što će dovesti do povećanja kvaliteta usluga i ulaganja u infrastrukturu.

Kriterijumi koji su bili odlučujući za odabir gradova i opština su najbolje prijave koje su ponudili i motivacija pri popunjavanju aplikacione forme.

Ceo projekat je vredan šest miliona franaka i u potpunosti ga finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

Pet najuspešnijih podeliće bespovratni nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Projekat se realizuje kroz zajedničku saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansije i Stalne konferencije gradova i opština.

 

Izvor:Opština Bojnik