Leskovac Vesti

Rekonstrukcija vodovodne mreže u Leskovcu

Ove godine u plan i program rekonstrukcije vodovodne mreže ušlo je 14 gradskih ulica u Leskovcu, izjavio je danas gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

Leskovac –  Gradonačelnik Leskovca Dr Goran Cvetanović sa saradnicima obišao je danas radove na rekonstrukciji vodovodne mreže u Bulevaru oslobođenja u Leskovcu kod solitera Lepa Brena. Rekonstruisaće se 652 m od 1021 m kolika je dužina bulevara.
Na ovoj mreži prisutni su različiti materijali i profili pa će JKP “Vodovod“ iz Leskovca vršiti zamenu delova koji su od azbest cementnih cevi – salonita, profila fi 250, sa cevovodom od kvalitetnijeg duktilnog liva profila fi 400, rekao je Cvetanović novinarima. Prva deonica je od ulice 28. marta do ulice Nikole Skobaljića i njena dužina je 250 metara, a druga je od Masarikovog trga do ulice Ivana Milutinovića u dužini od 400 metara, kako ističe gradonačelnik radi se fazno da se ne bi ugrožavao saobraćaj u centru Leskovca. Deonica između navedenih izgrađena je od liveno- gvozdenih cevi fi 300, tako da se za sada ne planira rekonstrukcija ovog dela. 

JKP Vodovod Leskovac 06 JKP Vodovod Leskovac 05

Postojeće cevi stare su 45 do 50 godina, pa će stanovnici ovog dela grada dobiti znatno kvalitetnije vodosnabdevanje, kazao je Cvetanović. Ugradnjom najsavremenijeg vodovodnog materijala u samom centru grada, stiču se uslovi za trajno uređenje i otklanja se opasnost od havarijskih iskopa koji narušavaju izgled i uređenost grada. S druge strane, proširenjem profila cevi od dosadašnjeg fi 250 na fi 400, poboljšava se hidraulična propusnost vodovodne mreže i obezbeđuje ujednačeni pritisak, a samim tim i kvalitetnije i sigurnije snabdevanje potrošača vodom. Paralelno sa glavnim transportnim cevovodom, gradi se i sekundarna mreža od polietilena visoke gustine, koja služi za priključenje potrošača, naglasio je Cvetanović. 
Pokreti tla su glavni probem skojim se suočavamo pa smo odabrali duktil jer duktilno livenje dodaje zateznu čvrstoću, otpor na udar i mogućnost rastezanja, otpornost na koroziju, abraziju i zamor materijala“ istakao je Cvetanović. Vrednost ovih radova je 32,6 miliona dinara, a trebalo bi da budu završeni do 20. avgusta.

JKP Vodovod Leskovac 03 JKP Vodovod Leskovac 02 JKP Vodovod Leskovac 01

Kako je podsetio Cvetanović u toku ove godine već je zamenjena vodovodna mreža u Mlinskoj, Veterničkoj, ulici Žikice Jovanovića Španca, Gavrila Principa, Proleterskoj, Mare Đorđević, Pešačkoj, gde je do sada uloženo preko 60 miliona dinara. Radovi se trenutno izvode i u ulici Borivoja Kocića, vrednost skoro 5 miliona dinara, kao i na Niškoj ulici, gde će u zamenu vodovodne mreže biti uloženo 35 miliona dinara.