Bosilegrad Jug Srbije Kultura Pčinjski okrug Vesti

Renoviran Centar za kulturu u Bosilegradu uz podršku EU i Vlade Švajcarske

Svečanim otvaranjem izložbe slikara Aleksandra Zaharijeva i nastupom hora „Bosilegradsko slavejče“ u Centru za kulturu „Bosilegrad“, obeležen je završetak prve faze renoviranja ovog objekta koju su sa 49.500 evra podržale Evropska unija (EU) i Vlada Švajcarske, preko razvojnog programa Evropski PROGRES. Radovi su podrazumevali sanaciju krova i oštećenja nastalih usled prokišnjavanja, kao i opremanje konferencijske sale potrebnim nameštajem i audio i video opremom.

„Centar za kulturu je više od pet decenija središte svih kulturnih događaja u Bosilegradu, mesto gde se mladi okupljaju u likovnoj, dramskoj, folklornoj i muzičkoj sekciji. U okviru Centra nalazi se i bioskop, Narodna biblioteka „Hristo Botev“, kao i Centar za socijalni rad, što dodatno uvećava značaj  renoviranja i opremanja ovog objekta”, rekao je predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev. Predsednik opštine je dodao da je lokalna samouprava učestvovala u realizaciji projekta sa 6.750 evra, i zavhalio se donatorima na podršci koju pružaju negovanju kulture i kulturnih različitosti.

                Kako je Marko Vujačić, nacionalni menadžer programa Evropski PROGRES rekao realizacijom ovog projekta unapređeni su uslovi za rad u Centru za kulturu, ali je otvorena i mogućnost za dalja ulaganja.

 

         „Drago mi je što mladi u Bosilegradu sada imaju još bolje uslove da razvijaju svoje talente i što će projekat doprineti  da opština nastavi uspešno da neguje kulturnu tradiciju ovog kraja i promoviše multikulturalnost”, naveo je Marko Vujačić, ističući zadovoljstvo što donatori programa godinama unazad pružaju podršku organizaciji Međunarodnog folklornog festivala „Bosilegradsko Kraište peva i igra“ i tako doprinose kulturnom razvoju opštine.

                Vujačić je takođe dodao da je ovo jedan od 19 lokalnih infrastrukturnih projekata čiju su realizaciju podržale Evropska unija i Vlada Švajcarske, a koji će imati direktan pozitivan uticaj na živote ljudi u 19 opština na jugoistoku i jugozapadu Srbije.

Ovi projekti, vredni preko 2,3 miliona evra, će doprineti društvenom i ekonomskom razvoju i obezbediti stanovništvu bolje uslove rada u školama, kulturnim i sportskim institucijama, unapređene sistema vodosnabdevanja i poboljšan kvalitet i dostupnost zdravstvenih i socijalnih usluga.

 

(ICJ)