Kosovo Srbija Vesti

RIK: Opozicija nema razloge da sumnja u izbore na Kosovu

Republička izborna komisija zahvalila je danas Kancelariji OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) što se odazvala njenom pozivu i uključila u praćenje aktuelnih izbora za predsednika Republike, saopštenje koje potpisuje predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević, prenosimo u celosti.

„Povodom saopštenja Poslaničke grupe Nova Srbija – Pokret za spas Srbije, želim da naglasim da je, prilikom donošenja Uputstva za sprovođenje glasanja na izborima za predsednika Republike raspisanim za 2. april 2017. godine, na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, Republička izborna komisija imala u vidu odluku Ustavnog suda i nastojala da građanima Republike Srbije sa prebivalištem na Kosovu i Metohiji, koji smatraju da je Kosovo i Metohija neotuđivi deo Republike Srbije, omogući da ostvare svoje Ustavom garantovano pravo i da učestvuju u izboru državnih organa Republike Srbije.
Dužan sam da ukažem da se, počev od izbora za narodne poslanike i izbora za predsednika Republike održanih maja 2012. godine, svi izborni procesi na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija sprovode uz direktnu podršku i pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). U tom smislu, predstojeći predsednički izbori 2. aprila ne predstavljaju nikakav presedan. Opozicija nema nijedan razlog da sumnja u legitimitet izbornog procesa na Kosovu i Metohiji, jer je donošenjem uputstva za sprovođenje izbora na teritoriji južne srpske pokrajine, Republička izborna komisija vodila računa o tome da vladajuća većina ima jednog, a parlamentarna opozicija dva člana biračkog odbora na svakom biračkom mestu, kao i da će tokom celog izbornog procesa na svakom biračkom mestu biti predstavnik OEBS.
Ovom prilikom, kao predsednik Republičke izborne komisije, osuđujem to što se bezbednosno-politička situacija na Kosovu i Metohiji zloupotrebljava, kako bi se Republička izborna komisija optužila za planiranje navodne izborne krađe“ – navodi se u saopštenju.