Jablanički okrug Pčinjski okrug Vesti

Romske organizacije uputile pismo podrške i zahvalnosti Aleksandru Vučiću

Savet društva Roma Srbije, zajedno sa Savezom društva Roma Pčinjsko-Jablanički okrug i Policijskom asocijacijom Evropski policajci romske nacionalnosti, izrazili su zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću  za sve što je do sada urađeno u Srbiji na poboljšanju položaja romske nacionalne manjine, prenosi RTS.

Na zajedničkom sastanku, koji je održan u utorak, predstavnici te tri organizacije, nakon analize sprovedenih mera i akcija, prepoznali su veliki trud koji je trenutna vlast uložila kako bi pripadnici romske nacionalne manjine poboljšali standard življenja i u potpunosti se integrisali sa većinskim stanovništvom, čuvajući pritom svoj nacionalni identitet i svoju posebnost, kaže se u pismu upućenom predsedniku Srbije.

Različiti, a jednaki – to je suština svih nastojanja romske zajednice da postane ravnopravan član našeg društva u svakom smislu, navedeno je u pismu.

„Izražavamo izuzetno zadovoljstvo što je vlast tu suštinu prepoznala i ne samo što nam se pridružila u borbi za nju, već postala i stub te borbe. Ovo je rezultiralo unapređenim institucionalnim rešavanjem pitanja romske nacionalne manjine, što se i ogleda u boljem životu pripadnika romske nacionalne manjine i novoj perspektivi koja im je data“.

Zbog svega toga, romske organizacije iskazale su izuzetnu zahvalnost, ne samo Vučiću, već i ostalim zvaničnicima koji su dali izuzetan doprinos u ovim nastojanjima, a za koje se nadaju da će se i dalje boriti rame uz rame sa njima.

To su, kako navode, premijerka Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, potpredsednici vlade i ministri Nebojša Stefanović i Zorana Mihajlović, koje je predsednica Koordinacionog tela za sprovođenje strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji i državni sekretar u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ivan Bošnjak.

„Svesni smo izuzetno zahtevne situacije u kojoj se državni vrh trenutno nalazi, na pragu rešavanja mnogih veoma važnih političkih pitanja, i iskazujemo snažnu podršku Vama i Vladi u svim nastojanjima da ta pitanja rešite na način koji će, ne sumnjamo, biti najbolji za Srbiju i njene građane“, poručile su romske organizacije Vučiću.

U pismu se, osim podrške i zahvalnosti, nudi i pomoć da, onoliko koliko je to u njihovoj moći, doprinesu naporima da Srbija, uz svo svoje dostojanstvo i integritet, napreduje u svakom smislu, postane deo evropske porodice i obezbedi svojim građanima što bolje uslove za život.