Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Pčinjski okrug Srbija Vesti

SARADNJA SRBIJE I MAĐARSKE: Direktor PKS – RPK Leskovac Goran Jović kod predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Ištvan Pastor primio je direktora PKS – RPK Leskovac, Gorana Jovića i ambasadora Srbije u Budimpešti NJ.E. gospodina Ivana Todorova, koji je za tu priliku došao u Novi Sad kako bi dao još veći doprinos u daljoj saradnji Mađarske i juga Srbije.

Teme razgovora bile su otvaranje kancelarije – info punkta Mađarske privredne komore za zapadni Balkan koja je otvorena 10. decembra prošle godine u prostorijama PKS – RPK Leskovac i koju je kompletno opremila Privredna komora Srbije, kao i dalje aktivnosti ove kancelarije u povezivanju privrednika Mađarske i privrednika juga Srbije i subvencionisanje projekata u razvoju juga Srbije.

U toku je priprema dokumentacije za izradu kolektora i fabrike za prečišćavanje otpadnih voda kao i bioenergane u opštini Lebane koju subvencioniše Mađarska Vlada kao i Vlada Republike Srbije u iznosu od 10,5 miliona evra. Najavljena je i pomoć u organizaciji susreta privrednika iz Mađarske u Leskovcu sa privrednicima juga Srbije.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine, gospodin Ištvan Pastor predložio je da se na jesen u Leskovcu organizuje sajam mađarskih proizvoda u Leskovcu kao i susreti privrednika.
Obećana je pomoć u svim vidovima ekonomske saradnje između Mađarskih i privrednika sa juga Srbije a sve kao rezultat izuzetne političke saradnje dva naroda a zahvaljujući predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću i premijeru Mađarske Viktoru Orbanu.

Spoljno trgovinska razmena Mađarske i Srbije 2013. godine iznosila je 1 milijardu i 65 miona evra, 2018. godine 1 mijardu i 709 miliona evra, da bi u 2021.godini premašila 2 milijarde evra i postala treći spoljno trgovinski partner Srbiji posle Italije i Nemačke.

Mađarske firme su vrlo malo prisutne na jugu Srbije i ovakav vid saradnje znatno će uticati na povećanje spoljnotrgovinske razmene između Mađarske i Srbije. Predsednik Mađarske privredne komore za zapadni Balkan gospodin Atila Galamboš koji je potpisao protokol o saradnji sa PKS – RPK u Leskovcu sa direktorom Goranom Jovićem, predložio je da se saradnja proširi i sa privrednicima iz Severne Makedonije a da sedište bude PKS – RPK u Leskovcu. Svemu ovome ide u prilog i od skora liberalniji protok ljudi i robe (Otvoreni Balkan) između Srbije, Severne Makedonije i Albanije što je privuklo interesovanje za investiranje u jug Srbije.

infocentarjug.rs