Srbija Vesti

Saradnja u zaštiti od seksualnog zlostavljanja dece na internetu

Državna sekretarka Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da je Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu za godinu i po dana od osnivanja registrovao 84 predmeta koji imaju elemente krivičnog dela i odnose se na seksualno zlostavljanje dece.

Matić je, prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji sa međunarodnom organizacijom „Save the children“, istakla da je u pitanju najteži oblik ugrožavanja dece na internetu.

Ona je navela i podatak da je Interpolova međunarodna baza podataka za seksualno iskorišćavanje dece (ICSE) registrovala deset hiljada slučajeva takvog zlostavljanja dece putem interneta širom sveta, za sedam godina od pokretanja baze.

Veliki broj ovakvih slučajeva čak ostaje neprijavljen ili deca i roditelji obrišu dokaze i ugase nalog na kojem se desilo uznemiravanje. Tako prestupnici ostaju nekažnjeni i nastavljaju da uznemiravaju i zlostavljaju. Zbog toga je veoma važna edukacija, da i deca i odrasli znaju kako se postupa kod zloupotreba, ali pre svega radi prevencije, poručila je Matić.

Ona je upozorila na to da svaka komunikacija sa nepoznatom osobom, u kojoj se iznose lični podaci ili intima, nosi sa sobom ogroman rizik.

Državna sekretarka je izrazila očekivanje da će aktivnosti definisane u Sporazumu o saradnji, koji je u ime organizacije „Save the children“ potpisala menadžer kancelarije za Srbiju Dubravka Vranjanac, doprineti kvalitetu edukativne kampanje Ministarstva, IT karavan, kao i razvoju Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu.

Matić je podsetila na to da pored telefonskog i onlajn savetovanja, edukacije i prijema prijava, putem telefona 19833 i veb adrese www.pametnoibezbedno.rs, Kontakt centar organizuje i prezentacije o bezbednosti dece na internetu širom Srbije, koje mogu da zakažu i sami građani i škole.