Društvo Srbija Vesti

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i pet specijalnih izaslanika počeo danas u Vili Mir

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, savetnicima za spoljnu i bezbednosnu politiku predsednika Republike Francuske i kancelara Savezne Republike Nemačke, Emanuelom Bonom i Jensom Pletnerom i diplomatskim savetnikom predsednika Vlade Republike Italije Frančeskom Talom.

Foto:Print screen @buducnostsrbijeav

Prema pisanju Novosti, izaslanici EU, SAD, Italije i predstavnici francuskog predsednika i nemačkog kancelara, danas će Vučiću uputiti „ogoljeni ultimatum koji se tiče statusa Kosova i Metohije, a koji se direktno oslanja na plan Makrona i Šolca“.

Prema njihovim informacijama, pomenuta petorka će pred Vučića staviti konkretan zahtev: ili ćete prihvatiti dokument Pariza i Berlina ili ćete se suočiti sa posledicama koje ne isključuju sankcije, pa čak i teže poteze po našu stranu.

U tekstu se navodi i da je predsednik o ovim namerama zapadnih centara moći obavestio patrijarha Porfirija i crkvene velikodostojnike. Takođe se i podseća da je francusko-nemački plan za rešenje kosovske krize krajnje nepovoljan za Srbiju, jer podrazumeva da se Beograd ne protivi članstvu tzv. Kosova u UN.