Lebane Vesti

Savindan u OŠ ,,Vuk Karadžić“ u Lebanu

Osnovna škola Vuk Karadžić obeležila je školsku slavu sečenjem slavskog kolača i svečanom akademijom koju su pripremili učenici i nastavnici u čast našeg učitelja i prosvetitelja.

Lebane – Domaćini slave bili su roditelji Aleksandre Milić koji su kolač predali roditeljima Dajane Cekić. Proslavi su prisustvovale zvanice iz lokalne samouprave, direktori javnih ustanova, nastavnici, roditelji i učenici škole.

 

,,Nijedna proslava u našoj školi ne protiče samostalno, već je praćena nizom drugih aktivnosti. Ovog puta je Savindan, pored svečane akademije, obeležen izložbom likovnih radova u holu škole, izložbom minijatura i ikona, kao i tradicionalnim školskim časopisom koji objavljujemo jednom godišnje“, prenosi direktor škole Dragan Jović.
Bogat program pripremili su učenici i njihovi nastavnici Milan Živković, Dubravka Đorđević, Jasminka Bogdanović i Snežana Krstić, učenike iz  Buvca angažovala je Milica Cakić Ristić, za scenografiju je bio zadužen Igor Đorđević, za hor i muzičku pratnju Dragi Filipović, za tehničke efekte Nebojša Trajković.

Nakon himne i sečenja kolača, učenici viših razreda obučeni u stiharima kazivali su stihove Domentijana, Teodosija, Svetog Save, Vaska Pope, Vojislava Ilića, Brane Crnčevića, Crnjanskog, Mileševskog monaha, nepoznatog Ravaničanina, Savinog učenika i mnogih drugih, dok su učenici nižih razreda izveli muzički performans sa pesmom ,,Maleno sam đače“ pod vođstvom učiteljice Jasminke. Program je upotpunjen  liturgičkom muzikom, horskim pesmama, dramatizacijom Savinog zamonašenja i simboličnim otkrivanjem ikone Svetog Save. Akademija je hronološki pratila trenutke iz Savine biografije, od rođenja, mladosti, preko zamonašenja, podizanja Hilandara, do savremenog trenutka poštovanja kulta Svetog Save.
,,Najveća vrednost programa bila je ta da su učenici prepoznali i shvatili ozbiljnost akdemije   i potrudili se da dočaraju duh svetosavlja publici“, izjavio je nastavnik istorije Milan Živković.
       
Direktor je obezbedio sredstva za scenografiju i štampanje školskog časopisa, koji je značajno obeležje škole.
,,U duhu zajedništva i kreativnosti jačamo kulturni identitet škole sabravši u nove dvadeset i četiri strane iskustva, uspehe, novine, učeničke i nastavničke  radove i kroz njih negujući jezik, kulturu, istoriju, ukazujući na značaj knjige, savremene komunikacije, ne propuštajući đačke šale, aktivnosti, interesovanja, sportske uspehe. U nadi da će ovogodišnji broj ,,Vučića“, petnaesti po redu, oplemeniti našu školsku svakodnevicu i podstaći bogat rad u školskim klupama i u prikazima iz nastavničkog pera, donosimo, pored ustaljenih rubrika, i nekoliko novih. Stvarajte, vaše ideje donose nove stranice, nove svetove”, reči su urednika časopisa Dubravke Đorđević.
 
Učenici su sa nastavnicom Snežanom Krstić na časovima verske nastave oprobali svoje slikarske sposobnosti radeći ikone Svetog Save na drvetu, manastire od raznih materijala, i praveći male pozornice u kojima je glavni akter Sveti Sava, sa ciljem da izložba upotpuni Savindan.