Jablanički okrug Jug Srbije Medveđa Sijarinska banja Vesti

Sednicama u Sijarinskoj Banji i Petrilju, započela tradicionalna okupljanja žitelja ovog kraja

U duhu tradicije i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pesama i igara žitelja Gornje Jablanice, Turistička organizacija Opštine Medveđa počela je organizaciju „SEDNICA“- (POSELA), tradicionalnih okupljanja naroda ovog kraja.

2. i 3. februara. 2018. godine, sednice su održane u prostorijama osnovnih škola u Sijarinskoj Banji i Petrilju, što je sa velikim zadovoljsrvom prihvaćeno od strane meštana ovih mesnih zajednica. Sednici u Sijarinskoj Banji prisustvovalo je oko 80 građana, dok je u školi u Petrilju bilo prisutno veše od stotinu meštana. Prisutne meštane pozdravio je, pored predstavnika Turističke organizacije opštine Medveđa i predsednik opštine Medveđa dr Nebojša Arsić.

Arsić se zahvalio organizatorima i učesnicima u programu, koji su odlučni da ova tradicionalna okupljanja naroda ovih krajeva sačuvaju od zaborava.

U programu su učestvovali:

– gajdaš, Filip Bogdanović, prvak Balkana u sviranju gajdi,
– frulaš i guslar, Miljan Toković, pobednik serijala „Šljivik“,
– guslar, Radovan Vuković,
– guslar, i pisac epske poezije Radosav Doderović
– guslar, Obren Jovović
– frulaš, Radule Jovanović,
– Frulaš, Nikola Paunović, i više pevačkih grupa sa prostora Gornje Jablanice koje neguju izvorne pesme i igre žitelja ovih krajeva.

Sledećeg vikenda, odnosno 9. i 10. februara, sednice će biti održane u Ravnoj Banji i Tularu u prostorijama osnovnih škola.

   

   

Opširnije na ovom linku www.tomedvedja.org.rs/index.php/vesti/136-odrzane-sednice-u-sijarinskoj-banji-i-petrilju

Izvor: TOM