Bojnik ima šta da ponudi

Sela opštine Bojnik

Sela u opštini Bojnik, kojih je ukupno 35, iz godine u godinu beleže konstantan pad stanovništva. Tako na primer selo Brestovac je u poslednjih 30 godina izgubilo polovinu svojih stanovnika. Po popisu iz 1981. godine, imalo ih je 476, dok je danas samo 250.

Taj trend depopulacije stanovništva prisutan je u svim selima opštine. Razlozi za pad broja stanovnika treba tražiti u velikoj migraciji mlađih stanovnika i pretežno stara domaćinstva, gde su generacije rođene još nakon II svetskog rata se odselile u veće gradove, a stari koji su ostali u svojim selima, vremenom preminuli.

Mladi koji danas žive u selima opštine Bojnik, a sa kojima smo razgovarali, u 65% slučajeva izjavili su da planiraju da napuste svoja domaćinstva i presele se u veće gradove širom Srbije, ili u inostranstvu.

Dugogodišnje zanemiravanje sela, dovelo je do toga da oni ne vide nikakvu budućnost i prosperitet od poljoprivrede. Putna struktura u lošem stanju, nedostatak prevoza, vodovoda, stara i nedovoljna mehanizacija i slično, još više je ubilo volju mladih da ostanu i stvore uslove za normalan život. Većina je, takodje, izjavila da bi pomoć države mogla da znači i njihov opstanak, naročito što je danas teško pronaći posao i opstati i u velikim gradovima.

Osim poljoprivrede, nezagađena priroda u opštini Bojnik daje mogućnosti za razvoj organkse proizvodnje, razvoj turizma, naročito u području Nacionalnog parka Radan i Brestovačkog jezera i seoskog turizma izgradnjom etno kuća i kompleksa sa domaćom hranom, zdravom izvorskom vodom i čistim vazduhom.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Bojnik ima šta da ponudi“, koji sufinansira Opštinsko veće opštine Bojnik, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“