Da nevidljivi budu u javnosti Jug Srbije Lebane

Selo Pertate – Razgovor sa Draganom Đermanovićem

Ekipa „Info centra juga“ je u okviru realizacije projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji je finansijski podržala opština Lebane, posetila je selo Pertate, opština Lebane i obavila razgovor sa dva domaćinstva.

Selo Pertate se nalazi na polovini puta Leskovac – Lebane. Ovaj put dalje vodi ka opštini Medveđa.

Po popisu iz 2002. godine, selo ima 1559 stanovnika, 1203 punoletnih u 374 domaćinstava, sa prosekom od 4,17 člana po domaćinstvu. Kroz selo protiče reka Jablanica.

Posetili domaćinstvo Dragana Đermanovića iz ovog sela.

Predstavite nam se…

– Ja sam Dragan Đermanović iz sela Pertate. Imam 37 godina. Živim sa suprugom, maloletnom ćerkom i sinom, tastom i taštom.

Dejan Đermanović iz sela Pertate

Čime se bavite?

– Bavim se isključivo poljoprivredom, stočarstvom, ratarstvom i povrtatstvom – folijama.

Koji su problemi vašeg sela?

– Problem je škola koja nije završena, pa 40-tak đaka idu u Bošnjace. Nova je počela da se zida odmah posle bombardovanja, ali je preduzeće koje je izvodilo radove propalo, novac im je već bio uplaćen a od imovine preduzeća ne može da se naplati potraživanja svih kojima su ostali dužni. Obećano nam je da do početka sledeće školske godine nova škola bude u funkciji. Mora da se uradi i predškolsko. Veliki problem su i putevi. Nešto je uradjeno ali ima i u samom selu još dosta puteva koje treba asfaltirati. Pre pare godina su radili i malo na atarskim putevima, ali su većina u katastrofalnom stanju. Ovo je stočarski kraj i trebalo bi da se uradi elektrifikacija polja jer bi nam to mnogo značilo za navodnjavanje njiva, na primer kukuraza koji koristimo kao hranu za stoku, posebno u godinama koje su kao ova, kada je tokom leta bila jaka suša.

Kakav je život na selu?

– Težak. U sezoni se radi i po 18 sati dnevno. Nema se vremena da se ode na odmor. Ja imam sreću da živim sa tastom i taštom koji mogu da rade, pa sam iskoristio da odem sa suprugom i decom nekoliko dana na more.

Koji je razlog smanjenja broja stanovnika u selu?

– U ovom selu je problem što ima sigurno preko 50 momaka koji nisu oženjeni. To je 50 porodica, 50 deteta… Devojke se mahom udaju, neke u Leskovac, neke u Niš… U poslednjih nekoliko godina nije mnogo mladih otišlo, ali je problem što su se kuće zatvorile. Nema podmlatka, stari umiru i ostanu puste kuće. Dešava se da imaju ćerke koje se udaju i odu, a kuće propadaju.

Može da se opstane, živi i radi u selu?

– Može uz veliku muku. Moje domaćinstvo je veliko i ima nas četvoro koji radimo. Ako je domaćinstvo malo, oni ne mogu da opstanu. Lakše je mnogima da odu i rade u fabriku i uz male plate. Dvoje rade, zarade 50.000 i mogu da prežive. Ovde mnogo treba raditi i okrenuti sredstva da bi se zaradile te pare. Jedini način je veća proizvodnja i raznovrsnost. Subevncije nam kolko-tolko pomažu za sad.

Hvala Vam na ovom razgovoru.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“