Medveđa Sijarinska banja Vesti

Sijarinska banja: Mažoretkinje otvorile letnju turističku sezonu

Sijarinska banja spremno dočekuje predstojeću turističku sezonu. Za sve posetioce ovog poznatog banjskog i turističkog mesta gornje Jablanice turistički radnici pripremili su bogat kulturno zabavni sadržaj.

Sijarinska banja – U turističkom biseru gornje Jablanice, Sijarinskoj banji, turistička sezona je već počela. Turistički radnici u Sijarinskoj banji ove godine su odlučili da na malo drugačiji način obeleže početak letnje turističke sezone. Naime start sezone obeležen je uz muziku i šetnju mažoretkinja Sijarinskom banjom. Ovo je najlepši start sezone uz mladost, lepotu i muziku poručuju iz turističke organizacije Medveđa.
Sijarinska banja mazoretkinje 03 Sijarinska banja mazoretkinje 05 Sijarinska banja mazoretkinje 07
Banja je spremna za prijem gostiju, a spremni su i bazeni sa termalnom vodom, pored gejzera koji je svojevrsna atrakcija u ovom delu Srbije, a uskoro kreće sa radom i olimpijski bazen. Za celodnevno uživanje na ovim bazenima sa termalnom vodom treba izdvojiti 160 dinara, koliko će koštati i ulaznica za veliki bazen. Bazeni pored gejzera su napunjeni vodom temperature oko 75 stepeni Celzijusovih. Najveća poseta na bazenima je tokom vikenda kada u proseku dođe oko 2000 kupača.

Sijarinska banja 08 Sijarinska banja 06

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić ističe da Sijarinska banja svake godine beleži rast poseta tako da ovo mesto nije samo za lečenje već i za uživanje u svemu što priroda pruža u ovom živopisnom kraju.

Sijarinska banja mazoretkinje 02 Sijarinska banja mazoretkinje 05 Sijarinska banja mazoretkinje 08

Iz turističke organizacije poručuju da su za ovo leto pripremili veoma bogat kulturno zabani program u okviru tradiconalne manifestacije Gejzerske noći. Ove godine manifestacija će trajati 3 nedelje, a već tradicionalno završava se 2. avgusta velikim Svetoilijskim saborom u banji i venčanjem pod gejzerom. Kako za naš portal ističu u turističkoj organizaciji Medveđa ove godine je pored lokalne samouprave i ministarstvo kulture finansijski pomoglo organizaciju Gejzerskih noći.

Sijarinska banja 09

Specijalna bolnica „Gejzir“ raspolaže sa 277 ležajeva, a u medicinskom bloku pružaju usluge kinezi, elektro, hidro i peloid terapije. Pored toga gosti mogu da borave i u mnogobrjnim sobama u privatnom smeštaju. U Sijarinskoj banji u privatnom smeštaju postoji oko 700 ležajeva, sve sobe su kategorisane. Sijarinska Banja ima 26 izvora od kojih 18 imaju terapeutsku vrednost. U „Donjoj Banji“ postoje sledeći izvori: Glavni izvor, Izvor za inhalaciju, Mali Gejzir, Gejzir, Rimski izvor, Borovac, Spas, Raj i Hisar. U „Gornjoj Banji“ postoje sledeći izvori: Jablanica, Zdravlje, Suzica, Snežnik, tri izvora u Blatištu, Kiseljak i bušotina „B-4“. One pomažu u lečenju hroničnih reumatskih oboljenja, kožnih oboljenja, stomačnih i bolesti žuči, oboljenja bubrega i mokraćnih puteva, anemiju i šećernu bolest, astmu i hronični bronhitis, kao i razne oblike neuroze i stanja lakše psihičke i fizičke iscrpljenosti. Iz Sijarinske banje poručuju da imaju za svakog ponešto i pozivaju sve da posete ovaj turistički centar juga Srbije, jer kako ističu ko jednom dođe opet se vraća.