Društvo Pčinjski okrug Vesti Vranje

„Simpo“ Vranje i Kompanija „Leov“ osnovaće privredno društvo „Simpo – Leov“, posao za 200 novih radnika

Na zajedničkoj sednici Nadzornog i Izvršnog odbora „Simpo“ ad Vranje, kojoj je prisustvovao i predsednik Sindikata, odobreno je zaključivanje Predugovora o zajedničkom ulaganju između „Simpo“ ad Vranje i Kompanije „Leov“ iz Velesa, Republika Severna Makedonija. Kako saopštava Nadzorni odbor vranjske kompanije, odlluka je doneta na osnovu detaljno obrazloženog pisanog predloga generalnog direktora Simpa, Slađana Disića.

„Simpo“ ad Vranje i Kompanija „Leov“ osnovaće privredno društvo „Simpo – Leov“, sa sedištem u Vranju, a čija će osnovna delatnost biti proizvodnja električnih aparata, opreme i uređaja, a pre svega bafera i bojlera. U novoosnovanoj firmi „Simpo“ ulaže građevinski objekat sa pripadajućom infrastrukturom, a Kompanija „Leov“ opremu i „know-how“. Ukupna vrednost investicije iznosiće oko 11 miliona evra.

Firma „Simpo Leov“ zaposliće 200 novih radnika, i to u prvoj godini realizacije investicije 100 i u drugoj još toliko, inače kompanija Leov je jedan od najvećih proizvođača bojlera na Balkanu.

Izvozno je orijentisana i godinama unazad razvija prodaju svojih proizvoda na tržištima u Austriji, Italiji, Grčkoj, Poljskoj, Švedskoj, Španiji, Portugalu, Albaniji, Turskoj, Malti, Rumuniji, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovo i Metohiji, Gruziji, Saudijskoj Arabiji. Dolazak stranog investitora u „Simpo“ ad Vranje će doprineti razvoju privrede na devastiranom jugu Srbije i omogućiti da 200 mladih ljudi dobije posao.

Nadzorni odbor „Simpa“ zahteva od Izvršnog odbora kompanije da u potpunosti realizuje poslednju meru iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije, a to je prodaja svih povezanih društava van osnovnog biznisa („Kondiva“, „Simpo Drvo“, „Simpo Vlasina“, „Simbi“ Crna Trava, „KCS“ Beograd i drugih, kao i nepokretnosti koje nisu u funkciji proizvodnje i prodaje nameštaja). Mera mora da se realizuje do izlaska Simpa iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije u prvoj polovini 2024. godine – ističe se u saopštenju vranjske kompanije.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije, koji je postao pravosnažan 21. februara 2019. godine, je izvršno sudsko rešenje, koje su u obavezi da sprovode svi organi i pojedinci u „Simpu“, ne obazirući se na dezinformacije koje se plasiraju u javnosti, naovdi se u saopštenju. Nadzorni odbor daje punu podršku generalnom direktoru i menadžmentu „Simpo“ ad Vranje u daljem radu.