Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Situacija u područjima ugroženim poplavama na teritoriji grada Leskovca pod kontrolom

Situacija u područjima ugroženim poplavama na teritoriji grada Leskovca je pod kontrolom zahvaljujući brzoj i adekvatnoj reakciji Gradskog štaba za vanredne situacije, Vatrogasno-spasilačke jedinice i meštana pogođenih naseljenih mesta. S obzirom na to da je prema podacima Meteorološke stanice na Kukavici u poslednjih 24 časa u gradu Leskovcu palo 125 litara kiše po metru kvadratnom situacija je stabilna, saopšteno je na današnjoj onferenciji za novinare.

„U vučjanskom kraju se voda povlači i osim manjih posledica na desetak stambenih jedinica, tačnije pomoćnih zgrada i oranica, nema veće štete. U atarima sela Strojkovce i Palikuća su postavljene vreće sa peskom, donacija lokalne firme „Bane komerc“, čime je sprečeno dalje prodiranje vode. U Bogojevcu, jako kritičnoj tački, nivo vode reke Veternice stagnira, zbog toga što je količina padavina smanjena. Na terenu su ekipe firme koja je zadužena za održavanje vodotokova prvog reda kao Vatrogasno-spasilačka jedinica. U Turekovcu je došlo do plavljenja manjeg broja oranica i povrtnjaka i ekipe prate situacije na terenu“- rekao je Vladimir Proković, član Gradskog veća grada Leskovca i zamenik Gradskog štaba za vanredne situacije

Aleksandar Kostić iz Civilne zaštite grada Leskovcaje objasnio da su stabilizacija nivoa reka i sprečavanje plavljenja naseljenih mesta sada najvažniji prioriteti na teritoriji grada Leskovca, kao i kontrolisanje i sanacija odrona na nekim putnim deonicama. On je rekao i da nivo Veternice ne raste i da kuće nisu u opasnosti, te da nema bojazni za naseljena mesta na osnovu hidrometeoroloških izveštaja o padavinama u predstojećem periodu.

 

Kraj