COVID-19 Srbija Vesti

Skok broja novozaraženih koronavirusom u Grčkoj

U Grčkoj je nastavio da raste broj novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zabeležen je najveći broj slučajeva u poslednjih pet nedelja – zaraženo je još 1.820 osoba. Ugostitelji strahuju da će nove mere, koje su danas uvedene, uticati na njihovo poslovanje.

Grčka drugi dan zaredom registruje porast broja novih slučajeva koronavirusa – 1.820, što je najviše u poslednjih pet nedelja. Preminulo je devet osoba.

U poslednja 24 sata testirane su 59.903 osobe, preneo je Katimerini.

Najviše novih slučajeva registrovano je u Atici, na Kritu, u Solunu, na ostrvu Mikonos i Krfu, prenose grčki mediji.

Delta soj koronavirusa, koji je zarazniji, brzo se širi Grčkom, naročito među mladima. Zbog toga nadležni pozivaju mlade da što pre prime vakcinu. Samo na jednoj zabavi u poznatom baru na plaži u Atini zaraženo je stotinak mladih, prenose grčki mediji.

Zbog toga su na snazi nove restrikcije. Od danas će svi kafići, restorani, barovi i klubovi moći da rade samo ako imaju obezbeđena mesta za sedenje.

Ugostitelji strahuju da će nove mere uticati na njihovo poslovanje usred letnje sezone, ali ih prihvataju, pošto smatraju da će pomoći u sprečavanju širenja zaraze.

U Grčkoj je vakcinisano oko 38 odsto punoletnog stanovništva, a vlasti su, da bi motivisale vakcinaciju, uvele podsticaje u vidu novca i besplatnog interneta za mlade.

Na vakcinaciju mladih pozvao je i zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardijas.

„Vakcinišite se odmah. Posebno mlađa generacija treba da zaštiti svoje roditelje i druge starije“, poručio je Hardijas za grčku nacionalnu televiziju ERT.

Izvor: RTS