Vesti

Školsku slavu obeležili i lebanski srednjoškolci

Gimnazija i Srednja tehnička škola „Vožd Karađorđe“ juče su prigodnim svečanostima obeležili školsku slavu Svetog Savu.

Lebanski gimnazijalci su pored humanitarne akcije Svetosavsko darivanje i prikupljanja knjiga za svoje vršnjake iz Prve kragujevačke gimnazije, školsku slavu obeležili i prigodnim kulturno umetničkim programom u holu ove obrazovne ustanove. U programu su nastupili članovi školskog hora i recitatori. Pored Svetosavske himne, hor je izveo  i druge duhovne pesme u čast prvog srpskog prosvetitelja.

Pozdravljajući prisutne učenike i goste direktor Dragan Đorić istakao je da je Savindan dan solidarnosti, čovekoljublja i humanosti, te se u skladu sa tim trebamo i ponašati.

„Želim vam srećnu slavu i zahvaljujem se svima koji pomogli našu humanitarnu akciju Svetosavsko darivanje“

 

 

Uz Svetosavsku himnu, žito i rezanje slavskog kolača, koje je obavio arhijerejski namesnik Jablanički Dalibor Stefanović, đaci i nastavnici ove škole obeležili su školsku slavu. Ovogodišnji domaćin slave Petar Ivanović slavu je za sledeću godinu predao Draganu Joviću iz Bošnjaca, čija je ćerka Petra učenica prvog razreda Gimnazije.

 

 

 

U čast Svetog Save, utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa i učenici STŠ „Vožd Karađorđe“ pripremili su prigodan program, kojim su podsetili okupljene nastavnike i goste o životu i delu svetitelja čije ime škola nosi. Svetosavski program održali su u sali za fizičko vaspitanje.

 

 

Direktor Srđan Milenković pozdravio je prisutne goste i učenike, čestitao slavu i podsetio da je Sveti Sava jedan od najsvečanijih dana svake škole.

 

 

Srpska pravoslavna crkva, škole i đaci slave Svetog Savu, prosvetitelja, pisca, diplomatu i prvog srpskog arhiepiskopa. Savindan je i slava mnogih porodica i institucija. Kao školska slava obeležava se od 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, tadašnjeg rektora Liceja u Kragujevcu.