Društvo Lebane Vesti

Slučaj nepodobnog profesora Stevana Đorđevića

Juče je u biblioteci “Branko Radičević” u Lebanu održana promocija knjiga „Nepodobni profesor: Slučaj Stevan Đorđević“ autora profesora dr Jovice Trkulje i „Drugi svetski rat i ratna šteta Jugoslavije“ autora profesora dr Stevana Đorđevića. O knjigama su govorili autori i unuk profesora Đorđevića, Miloš Stolić, apsolvent na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Lebane – Govereći o životu i radu poznatog profesora Stevana Đorđevića, poreklom iz Lebana, autor knjige “Nepodobni profesor: Slučaj Stevan Đorđević” profesor na pravnom fakultetu u Beogradu Jovica Trkulja akcenat je stavio na jedan segment iz bogate biografije Stevana Đorđevića. Naime u jednoj stručnoj akademskoj raspravi na Pravnom fakultetu u Beogradu profesor Đorđević je zbog svog stručnog stava postao nepodoban i došao je na udar tadašnje vlasti. On je zbog teksta o izboru Predsednika Republike po amandmanu XXXVI (Anali PFB“, 3/1971 – zabranjeni broj) bio isključen iz nastave od 1977. do 1982. godine na fakultetu u Beogradu.
Promocija knjige 01U knjizi je opisana borba nastavnika i saradnika beogradskog Pravnog fakulteta za poštovanje zahteva pravne struke i demokratije kod usvajanja ustavnih promena 1971. godine i, na taj način, za zaštitu vitalnih interesa, uključujući i sam opstanak države Jugoslavije i njenih građana. Prikazane su i represivne akcije prema profesoru Đorđeviću i prema njegovim kolegama i, konačno, prikazan je proces ispravljanja učinjenih nepravdi i nezakonitosti. U knjizi je na detaljan način prikazana ne samo životna priča profesora Stevana Đorđevića, već i mračna strana jednog vremena u kojem je sloboda izražavanja bila ozbiljno limitirana.

Promocija knjige 05 Promocija knjige 06

70-tih godina prošlog veka kada su menjani amandmani na Ustav tadašnje SFRJ, i kada je usvojeno da tadašnji predsednik Josip Broz Tito bude doživotni predsednik republike, izazavala je svojevrsni bunt u stručnoj javnosti. Profesor Stevan Đorđević rekao je da je to protiv ustavno i da mi živimo u republici, na čijem je čelu predsedndik čiji je mandat ograničen, jedino kraljevi i carevi nemaju ograničen mandat, reči su profesora Đorđevića. On nije mogao da izađe pred svoje studente i da govori kako žive u republici, a da je predsednik republike na doživotnoj funkciji i da ima monarhistička ovlašćenja. Sve ovo je bilo prst u oku tadašnjem predsedniku Titu. Neki od tadašnjih uglednih profesora i docenta na Pravnom fakultetu su udaljeni sa fakulteta a nekima je čak i suđeno, jer se Titu nije svidelo da neki mladi docenti kritikuju njegov mandat. Po rečima autora Đorđević je imao neku hrabrost i pružao je žestoki otpor na svaki pokušaj da bude skrajnut, a kao drugi razlog zbog čega nije odmah udaljen je solidarnost koju je dobijao od kolega sa fakulteta. Svih tih godina Stevan Đorđević bio je na tapetu vlasti i definitivno je udaljen sa fakulteta od 1977. do 1982. godine. Njegov povratak počinje 1982. a u nastavu se vratio 1984. godine i nastavio tamo gde je stao sve do 1992. godine kada je penzionisan.
Profesor Stevan Đorđević sa svojim unukom Milošem Stolićem
Još mnogo zanimljivih činjenica iz bogate biografije Stevana Đorđevića, možete pročitati u knjizi “Nepodobni profesor: Slučaj Stevan Đorđević” koju od juče možete naći i uzeti na čitanje u biblioteci “Branko Radičević” u Lebanu.
O životu i radu ovog istaknutog intelektualca govorio je i njegov unuk, Miloš Stolić, apsolevent na pravnom fakultetu u Beogradu. Prisutnim zemljacima obratio se i sam profesor Đorđević, koji je iako sada već u poznim godinama, pokazao izuzetan dar za humor. On se zahvalio na toploj dobrodošlici domaćinu, Mihajlu Iliću vd direktora biblioteke, potom svim prisutnim gostima i naglasio da ima malu tremu pred svojim zemljacima. Posebno se zahvalio profesoru Jovici Trkulji, autoru knjige, što je imao sluha i volje da napiše ovakvu knjigu.

Promocija knjige 02 Promocija knjige 03

Porfesor Đorđević je u svojoj bogatoj biografiji objavio mnogo naučnih radova i knjiga. Bio je poslanik Savezne skupštine Jugoslavije (1967-1969) bio je predsednik Udruženja za međunarodno pravo Srbije, član „International Law Association“ i šef Katedre za međunarodno pravo i međunarodne odnose Pravnog fakulteta u Beogradu. Rezervni je major JNA; odlikovan Ordenom zasluge za narod III reda, Medaljom za hrabrost i Medaljom zasluge za narod. Član KPJ od 1944. godine.