Vesti

Sneg oštetio malinu i do 30 odsto!

Šteta koje je jučerašnji sneg izazvao u glavnom proizvodnom malinarskom regionu u Srbiji kreće se prema prvim procenama od 10 do 30 odsto, što će sve zajedno uz pređašnje loše vreme i nepovoljne uslove za razvoj maline dovesti  do značajne redukcije proizvodnje u našoj zemlji, rekao je Aleksandar Leposavić naučni saradnik u Institutu za voćarstvo.

„Posle prestanka padavina i prestankom  vlažnog perioda ulazimo u sušniji period i pojavu masovnog sušenja zasada u našoj zemlji“, rekao je Leposavić za Glas zapadne Srbije.

On je preporučio proizvođačima ovog jagodičastog voća, da bez obzira na učinjenu štetu poštuju savete svojih zaštitara i hladnjačara i ne posežu za upotrebom nedozvoljenih preparata, što može prouzrokovati problem u plasmanu maline iz naše zemlje.

„Prvi plodovi ove godine mogu se očekivati za nekih 10 do 15 dana zbog ranijeg perioda vegetacije“, rekao je Leposavić i dodao da je šteta dosta manja na ostalim kulturama zato što one nisu bile u fazi vegetacije koja može biti kritična za formiranje ploda.