Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Sporazum SKGO sa deset opština o inkluziji Roma u Srbiji, među njima i Lebane

Predstavnici Stalne konferencije gradova i opština potpisali su sporazume o saradnji sa 10 gradova i opština u Republici Srbiji koji su izabrani za dobijanje sveobuhvatnog paketa podrške za izradu i unapređenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovođenje mera inkluzije Roma i Romkinja. 
Podršku su u okviru Komponente 1 Programa ,,Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma’’ dobili: Lebane, Vršac, Surdulica, Doljevac, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Aranđelovac, Bečej i Loznica.
Program IPA 2016 „EU podrška inkluziji Roma Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, finansira Evropska unija, a sporovodi SKGO. Po ovom sporazumu sa SKGO, lokalne samouprave će uspostaviti lokalno koordinaciono telo za upravljane politikom inkluzije, formirati mobilni tim, izraditi akcioni plan i obezbediti podrška lokalnog budžeta za sprovođenje mera inkluzije.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović rekla je da ta organizacija daje podršku lokalnim zajednicama da zaštite najugroženije i marginalizovane grupe stanovništva, među kojima i Rome.
„Za inkluziju Roma postoji strategija na nacionalnom nivou i odgovarajući akcioni planovi, a potpisivanjem sporazuma lokalnih samouprava sa SKGO zaokružiće se paket podrške“, rekla je Golubović. Ona je dodala je da se od programa mera očekuju rezultati u socijalnoj inkluziji Roma, i da se lokalne zajednice upoznaju sa obavezama iz Poglavlja 23 u procesu pridruživanja Srbije EU.
SKGO je preduzimala mere za jačanje koordinatora za romska pitanja, inicirala širenje mreže za inkluziju Roma i učestvovala u izradi analize broja podstandardnih naselja te populacije.
Državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Stana Božović rekla je da se mere inkluzije ne mogu sprovesti bez lokalnih samouprava.
Važno je da se prati dinamika i izveštavanje o sprovođenju mera kako bi se otklanjale razne prepereke na koje će se nailaziti „, rekla je Božović.
Ona je istakla da su dale rezultate mere za povećanje zaposlenosti Roma.
U 2017. godini na evidenciji nezaposlenih bilo 26.456 Roma od čega je 12.441 žena. Od 2015. godine broj zaposlenih se sa 1.994 osobe povećao 2017. godine na 4.150 lica“, rekla je Stana Božović.

Član Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja Nenad Ivanišević rekao je da po završetku mera inkluzije ne sme da popusti staranje za ravnopravnost Roma kao građana Srbije.
„Bio bih srećan kada bismo 2026. godine postigli punu inkluziju Roma, odnosno iste mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja“, rekao je Ivanišević i dodao da u svakom ministarstvu treba da bude zaposlen po jedan Rom, ali tako da se ne bavi samo problemima te zajednice.
Predstavnik EU Nikoilas Bizel rekao je da je za Srbiju posebno važno pitanje inkluzije jer je u pregovorima Srbija-EU deo Poglavlja 23 o vladavini prava i Poglavlja 19 o zapošljavanju i socijalnoj politici.
„EU zbog toga pruža veliki podršku socijalnom uključivanju Roma i na projekte koji su do sada realizovani potrošeno je 11 miliona evra, a planirano je još 20 miliona evra“, rekao je Bizel.
Cilj Programa je podrška procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i sprovođenju prioritetnih strateških mera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016. do 2025. godine.