Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Sportom protiv nasilja

Svake godine novembar mesec u osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ proleti zato sto su đaci animirani raznoraznim aktivnostima koje oplemenjuju njihov školski život. Nakon uspešnog obeležavanja Dana škole prošlog ponedeljka usledile su pripreme za sportske susrete učenika, kako starijih, tako i mlađih razreda. Povod za ovakav vid druženja i fer nadmetanja je i međunarodni Dan tolerancije, 16.novembar.

Učenički parlament je za tu priliku izradio transparente sa porukama koje podstiču drugarstvo, ističu značaj sporta i vrednost nenasilnog ponašanja. U holu škole postavljeni su hameri koji, takođe, prikazuju dečje stavove o toleranciji i zdravom načinu života, a delo su novinarske sekcije mlađih razreda i učeničkog parlamenta. Nešto više o samom Danu tolerancije učenici cele škole saznali su od svojih drugara koji su vredno posetili svako odeljenje i pročitali tekst pripremljen za ovu priliku.

 

 

 

Odbojkaška utakmica između devojčica 6. i 8. razreda odigrana je u četvrtak. Fer igru krasilo je i svesrdno navijanje učenika ostalih razreda a sudija je bio nastavnik fizičkog vaspitanja.

 

 

Petak je bio namenjen za sportska nadmetanja učenika mlađih razreda, fudbalska utakmica za dečake i igra „Između dve vatre“ za devojčice. Pobednik nije bio važan u svim utakmicama već želja da se učestvuje i bori za tim, da se bodre drugari i navija, da osmeh ne silazi sa dečijih lica.

Cilj svih aktivnosti ove sedmice je ostvaren: Bavimo se sportom kako bi naučili sebe i druge poštovanju, prijateljstvu i toleranciji.